class=MsoNormal align=center style=text-align: left;>На предстоящото заседание на Мониторинговата група за

...
class=MsoNormal align=center style=text-align: left;>На предстоящото заседание на Мониторинговата група за
Коментари Харесай

Елена Йончева пред Евронюз: Няма да допусна знаковите дела в България да бъдат заметени под килима

class= " MsoNormal " align= " center " style= " text-align: left; " > На идното съвещание на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Европейския парламент (ЕП) чакам съответни отговори по знакови за България следствия за корупция по високите етажи на властта – „ Барселонагейт “, фотосите с кюлчетата и други Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за Евронюз България.
Групата, в която тя е единствен представител от България, ще заседава изключително при закрити врата за обстановката в страната във вторник в Страсбург. Отправени са предложения към основния прокурор Иван Гешев, министъра на правораздаването Атанас Славов, както и към представител на GRECO(Групата на страните, борещи се с корупцията) към Съвета на Европа, която следи какви са практиките по откриване на корупционни схеми по високите етажи на властта.
Елена Йончева напомни, че, също така, е в контакт с испанския основен прокурор, който се занимава със случая „ Барселонагейт “. Няколко пъти приказвах с него, разменяхме публична преписка. Испанската прокуратура в действителност стартира това следствие. Испанските медии - измежду тях ElPeriodico, швейцарският Tages-Anzaiger и малкия екран RTS, основаните в Брюксел Euractiv.com и Bruxelles2, Eureporterот Ирландия, британските медии, в това число BBCи The Guardian писаха и отразиха случая, откакто дадох не едно изявление, сподели евродепутатът.
Да не оставим всичко да се не помни във времето, безапелационна беше Елена Йончева.
Групата следи процесите в страните членки, в които откри, че има проблеми с демокрацията, върховенството на закона, гражданските свободи. Тя е основана за първи път през 2018 година, след убийството на журналистката Дафне Галиция в Малта. Попитана за резултатите от работата й, Елена Йончева показа: Ще ви дам образец с Малта. След убийството групата направи няколко визити на място, събра информация, изслуша представители на властта. И след този напън да има повече изясненост по случая, в последна сметка министър председателят на Малта подаде оставка. Така че групата има голямо въздействие.
Мониторинговата група излиза с съответни изводи, отчети, които се разискват от време на време в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал (LIBE). Наблюденията й са част и от годишните отчети за върховенството на закона, които Европейската комисия показва за всяка страна членка.
Ще желаеме съответни отговори и от GRECO – в случай че в България продължаваме да буксуваме по тези знакови каузи, какво може да се направи? Какво ще се случи, в случай че в страната още веднъж няма развиване по тези случаи – дали GRECO ще вземат отношение, сподели още Елена Йончева.
Бойко Борисов, в качеството му на министър председател, беше поканен на два пъти в Брюксел, с цел да бъде изслушан за България. Но и двата пъти той отхвърли да отиде.
Попитана за имунитета на някогашния министър председател и сегашен депутат, който основният прокурор Иван Гешев изиска поради „ Барселонагейт “, Елена Йончева разяснява, че би следвало Бойко Борисов самичък да се откаже от него, в случай че няма от какво да се тормози.
За нас всички – публицисти и жители е най-важно да имаме информация какво се случва по тези знакови каузи, а не просто да бъдат заметени под килима. Ако господин Борисов се усеща почтен, може доста бързо да си даде имунитета и съдът да реши дали има виновност или няма виновност. Смятам, че това би трябвало да е от негов интерес, в случай че той се усеща почтен, сподели тя.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР