class=MsoNormal align=center style=text-align: left;>Елена Йончева настоява да получи разяснение от

...
class=MsoNormal align=center style=text-align: left;>Елена Йончева настоява да получи разяснение от
Коментари Харесай

Елена Йончева настоява да получи информация от Урсула фон дер Лайен за оградата по границата с Турция

class= " MsoNormal " align= " center " style= " text-align: left; " > Елена Йончева упорства да получи обяснение от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за метода, по който може да се финансира оградата по границата на България с Турция. Това съобщи евродепутатът от групата на социалистите и демократите в изявление за Светла Петрова в предаването „ Въпросите “ на TV1.
Тази седмица в пленарната зала в Брюксел Урсула фон дер Лайен разгласи, че най-належащо е ситуацията с защитата на сухопътната граница сред България и Турция. Преди десетина дни, в писмо, изпратено до държавните и държавните ръководители в Европейски Съюз, тя, наред с ограниченията, които би трябвало да се приложат за подсилване на външните граници на Европейски Съюз, загатва за опцията за финансиране на преградни уреди на двустранна основа. Писмото й, публикувано от медиите импровизирано, идва дни преди изключителното съвещание на Европейския съвет на 9 февруари, отдадено на миграцията.
Средствата, които са нужни на България за усилване на защитата против незаконната миграция се пресмятат на към 2 милиарда евро. Австрийският канцлер Карл Нехамер към този момент разгласи, че ще се застъпи страната ни да ги получи от Европейски Съюз. Проблемът с незаконната миграция е един от причините на Виена да не приема България в Шенгенското пространство.
Но няма ограда, която да не може да бъде прескочена. За ограничение на незаконната миграция е належащо да се ускори успеваемостта на наблюдението на границата, да се усъвършенства съдействието с Турция, както и да се направи промяна на европейската политика за убежището, тъй че миналите мигранти да не остават наложително в първата страна в Европейски Съюз, до която са достигнали, сподели още Елена Йончева. Тя е отпред на работната група, която координира законодателството по тази тематика в Европейския парламент.
Попитана дали Европейски Съюз има тактика за привършване на войната в Украйна, евродепутатът отговори, че е задала този въпрос и на висшия представител по външна политика Жозеп Борел, и на някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, който беше изслушан тази седмица в комисията по защита. Позицията и на двамата е, че войната би трябвало да се реши на бойното поле. Не мисля, че това ще е в интерес на Украйна. Подобен метод ще я тласне към самоизтребление. Първо – тъй като е изправена против страна с голям капацитет, която има и нуклеарно оръжие. Надпреварата във въоръжаването води до ескалация, а не ни доближава до мира. Второ – тъй като има заплаха войната да се трансформира в дълъг спор, да стане самобитен Афганистан в Европа, който може да отслаби Русия, само че има капацитет да унищожи Европейски Съюз, сподели Елена Йончева.  
Андерс фог Расмусен съобщи, че НАТО не е част от войната, само че обособени страни членки малко или доста са. И че те сами вземат решение дали да дават въоръжени сили на Украйна, напомни тя. Елена Йончева позволи, че позицията на някогашния общоприет секретар на Пакта се споделя и от огромна част от настоящия военно-политически хайлайф, само че не се афишира обществено на този стадий. Тази позиция не дава отговор на декларираното от президента на Съединени американски щати Джо Байдън и от канцлера на Германия Олаф Шолц, че НАТО не би трябвало да води война против Русия, разяснява още тя. Сред евродепутатите се чуват разнообразни отзиви - както надълбоко терзание от евентуален нуклеарен спор, по този начин и предричания за раздробяване на съветската федерация, показа Елена Йончева в отговор на въпрос.  
В същото време в Европейски Съюз не се приказва за тактика за прекъсване на войната, а само за продължаващо въоръжаване на Украйна. Думата „ договаряния “ не се загатва в Брюксел, до момента в който някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър, даже предприемачът Илън Мъск предложиха тактика за преустановяване на спора, а министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху и президентът на Турция Реджеп Ердоган – да са медиатори сред страните, означи тя. Рано или късно войната ще свърши, ще се стигне до договаряния, в които Европа би трябвало да има дейна роля, сподели Елена Йончева.
Попитана за предстоящо развиване по проблема „ Барселонагейт “ – евентуално пране на пари посредством имотни покупко-продажби от някогашния министър председател Бойко Борисов, евродепутатът съобщи, че е в контакт с испанския специфичен прокурор за битка с корупцията и проведената престъпност Алехандро Кановас. В мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент, в която Елена Йончева е единственият представител от България, казусът се следи деликатно и информацията се актуализира.  
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР