class=MsoBodyText>57% от българите между 15 и 29 години живеят в

...
class=MsoBodyText>57% от българите между 15 и 29 години живеят в
Коментари Харесай

Близо 40% от жилищата у нас са необитаеми

class= " MsoBodyText " > 57% от българите сред 15 и 29 години живеят в пренаселени жилища. Страната ни е втора в Европа по този индикатор, сочат данните на Евростат за 2021 година. Добрата вест е, че делът им понижава.
Пак съгласно Евростат 37% от популацията у нас живее в пренаселени жилища. А съгласно националната статистика близо 40 на 100 от жилищата в България са празни. На този декор строителството на нови жилища продължава. Заради инфлацията и повишаващите се лихви по заемите, обаче малко хора могат да си купят нов дом.
 Във Видинско има села, в които цели улици са безлюдни и други, в които обитаеми са единствено по няколко къщи. Пустеещи къщи има и в Жеглица, макар близостта до регионалния град. Много от локалните към този момент ги няма, а децата им са напуснали този край или даже страната. За сметка на това пък има идват младежи, които избират да живеят на село и по този начин някои от изоставените домове оживяват. За това описват Христина Тодорова и Боряна Иванова.
 Междувременно доста от новопостроените жилищни здания в София пустеят.
" Има хора, които за да запазят парите, си са ги купили. И след пет години, когато се повишат продажните цени на парцелите, да ги препродадат ", уточни Илиана Рашкова - зам.-председател на Националното съдружие " Брокери за недвижими парцели ".
Има и жилища, които стоят празни, тъй като притежателите им са в чужбина. А поради понижаването на цените на наемите доста притежатели избират парцелите им да останат необитаеми.
" Тук нямаме законодателство, което да даде правата на един хазяин по какъв начин бързо и елементарно да потърси през съда правата си за вредите, които са му нанесени на жилището. Хората избират да не си дават парцелите чартърен ", разяснява Илиана Рашкова.
 Има и случаи, в които наематели освобождават квартирата, тъй като са се сдобили със личен дом.
" Наемната вноска и вноската към ипотеката, с цел да платиш заема си към банката, е съвсем изравнена ", уточни още Рашкова.
Големият брой необитаеми жилища се отразява на имотния пазар. И на общинските хазни.
" Общините губят доходи от налози и такси., Необитаемите жилища се разрушават. Такъв огромен брой необитавани жилища аз най-малко не знам в друга европейска страна да има ", съобщи Минчо Бенов - шеф на фондация " Хабитат България ".
У нас жилищна тактика на процедура не е призната. В някои европейски страни необитаваните жилища се таксуват с по-високи налози.
" Само един образец ще ви дам от Франция. Там жилища, които стоят празни, притежателите дължат за тях 25% от пазарния наем, който биха получили за годината ", уточни Минчо Бенов.
В някои страни работят по този начин наречените обществени наемни организации. Те вършат връзката сред наемодател и наемател. И са поръчител, че квартирантите няма да натрупат сметки и ще стопанисват добре парцела.
" От друга страна работят с наемателите, изключително когато става въпрос за групи, които са в някаква накърнимост и могат целево да ги подкрепят. Да им субсидират наема. Така че те да получават на под пазарната цена достъп до жилище ", разяснява Минчо Бенов.
От министерството на районното развиване, където има специфична дирекция " Жилищна политика " отхвърлиха да отговорят на въпросите ни. Иначе изследване на Хабитат България демонстрира, че 97% от общинските жилища в страната са заети. А за настаняване чакат над 10 хиляди души.
БНТ>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР