class=first-letter-big>У правляващите в Република Северна Македония крият анекс към Договора

...
class=first-letter-big>У правляващите в Република Северна Македония крият анекс към Договора
Коментари Харесай

"Република": Властта в Северна Македония крие анекс към Договора с България

class= " first-letter-big " > У правляващите в Република Северна Македония крият анекс към Договора с България, твърди опозиционният вестник "Република ".

Управляващите мълчат, откакто вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви за показан на Скопие анекс от 12 точки, които Република Северна Македония би трябвало да одобри, в случай че желае да получи дата за начало на договаряния, написа "Република ".

България отдавна приказва за подобен анекс. Досега се знаеше за три точки от анекса, а това са Република Северна Македония да се откаже от свое малцинство в България, да се използва цялото име Република Северна Македония и да потвърди, че няма териториални искания към България, написа изданието.

С оглед на това, че министър председателят Зоран Заев, външният министър Буяр Османи и президентът Стево Пендаровски крият анекса е разумно, че той не е удобен за Македония и в този момент се търси метод по какъв начин той да се "продаде " на обществеността, написа "Република ".

Пендаровски сподели преди няколко седмици, че не вижда нужда от анекс към контракта с България, до момента в който Заев убеждаваше, че няма да има никакъв Анекс, написа скопският вестник.

Единствените, които твърдяха, че има анекс, бяха от ВМРО-ДПМНЕ, само че от медийната машина на властта те бяха упрекнати за разпространение на подправени вести.

"Република " написа, че брачният партньор на някогашната министърка на образованието Рената Дескоска Тони Дескоски е декларирал, че анекс има и изискал той да бъде оповестен. Според него анексът ще бъде наименуван Протокол и ще бъде гласуван в Народното събрание. В цялата обстановка с България е ясно, че вицепремиерът Никола Димитров е пернат настрани откакто Каракачанов го назова
"по-опасен от корона ", написа "Република ".

Вестникът отбелязва също, че единствено един ден откакто Никола Димитров изиска разногласието с България "да си почине до изборите в източната съседка ", Заев и Османи пращат Владо Бучковски в София. Както стоят нещата сега, Република Северна Македония ще преживее още едно дипломатическо проваляне и оскърбление, в което морковът ще бъде единствено началото на договаряния с Европейски Съюз, които не значат нищо и България във всеки миг ще може да сложи нова обсада и да дръпне ръчната спирачка, написа изданието.

Външният министър Буяр Османи декларира в изявление за Радио Свободна Европа, че единственото решение и формула за България е да се върнем към правилата на Договора, само че и да се намерят механизми по какъв начин той да се направи по-бърз, по-динамичен, с цел да се реализиран резултати, написа "Независен ".

В изявлението Османи показва, че "сега, когато влизаме в различен съюз с други страни, и в НАТО, и в Европейски Съюз, с България, с Гърция, с Албания, на света не може да се гледа със същите очила от предишното ".

Османи прибавя в изявлението, че договорите би трябвало да се съблюдават такива каквито са и това е обвързване и за Скопие в тази ситуация с Договора за добросъседство с България. По думите на Османи Договорът съставлява тенденция за ускорение на инфраструктурните планове, на икономическото и културното съдействие, само че и ускорение на работата на комисията по историческите въпроси, като освен това не се трансформира задачата на комисията.

Целта на Комисията е да позволи историческите въпроси в подтекста на образованието, в подтекста на превъзмогване на стандартите на Балканите в учебниците, споделя външният министър.

Според Османи на историята не би трябвало да се гледа като на въпрос за идентичността на народите, защото въпросът за идентичността произлиза от правото на самоопределяне на страните и не е въпрос на спор и тук е основното разграничение.

Необходим ни е разумен метод - делене на историята като учебен въпрос против историята като спор за идентичността, сподели Османи, представен от "Независен весник ".

Въпреки че няма детайлности какво тъкмо съдържа анексът от 12 точки, който България е предала на македонската страна, явно е, че в него няма нищо ново, което да подсказва за намаляване на позициите на София във връзка с европейския път на Северна Македония, разясняват от своя страна в редакцията на електронното издание на скопския вестник "Слободен щемпел ".

Според изданието за това може да се съди изказването на българския министър на защитата Красимир Каракачанов, в което той повтаря старите условия като признание на българския генезис на македонския език, спорност по въпроса за основаването на македонската нация, отвод от хипотетичните териториални искания, отвод от исторически искания, смяна на просветителната система, преустановяване на речта на омразата, премахването на монументи от Втората международна война и други

Това са седем от 12-те точки, за които приказва Каракачанов, тъй че става дума за остарели условия, завършени в анекс към съглашението сред София и Скопие, показва изданието.

Повече от ясно е, че с актуалното приложение към контракта от 2017 година България единствено отмъщава по дипломатически път против "нон пейпъра ", който Северна Македония връчи на Бойко Борисов, настояват в редакцията.

Следователно обменът на документи е единствено продължение на дипломатическата борба сред София и Скопие пред интернационалната общественост, пред която и двете страни желаят да се показват като склонни към съдействие и да завоюват колкото се може повече позитивни точки и отзивчивост освен измежду членовете на Европейски Съюз, само че и в новата администрация на Съединени американски щати.

С други думи, навлизаме в дипломатическа война, сходна на тази с Гърция, от която нито можем да се измъкнем, нито да спечелим и да се уверим, че няма да загубим доста, написа изданието.

Въпреки че България е член на Европейски Съюз, тя загуби борбата с Македония.

Тя няма цялостната поддръжка на всички други страни от Съюза и затова би трябвало да търси способи да се нарежда по-добре по време на португалското председателство на Европейски Съюз и още повече преди словенското, като се има поради, че Любляна е един от първите наставници на Македония на пътя към Европейски Съюз.

Думите на Каракачанов, че "Северна Македония има късмет да получи дата за договаряния идващия месец или даже този януари, в случай че подпише анекса към съглашението ", което България предлага, са просто празни приказки за вътрешни потребности, написа "Слободен щемпел ".

Това може да бъде по-скоро мотив на македонската дипломация за подсилване на кардиналните позиции за ценене на съглашението. Всъщност македонската страна би трябвало да упорства за цялостното използване на съглашението от 2017 година Но в случай че този анекс бъде признат като "протокол ", както някои специалисти считат, че ще бъде утвърдено в Народното събрание, това ще бъде "легализация " на едностранните промени, импортирани от България към текста на рамката за договаряния и техните претенции, споделя изданието.

Засега няма такива известия от македонска страна, само че опозицията в Скопие предизвестява авансово, че анексът е продажба на македонски национални интереса, заключва "Слободен щемпел ".

Специалният представител на Република Северна Македония за връзките с България Владо Бучковски ще направи нов опит за възкръсване на диалозите със София, където се чака да замине в понеделник, оповестява македонският ТВ Канал 5.

В понеделник Бучковски стартира съвещания с представители на българското Министерство на външните работи. Целта е връщане на доверието към Договора за добросъседство сред двете страни.

На масата ще бъде комплициран План за деяние или по този начин наречената пътна карта за използване на Договора, което е едно от трите съществени претенции на София. В взаимозависимост от напредъка в съгласуването на текста с българската страна не е изключено Бучковски да се срещне с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

Бучковски удостовери за Канал 5, че връзката с България се ускорява, без да показва детайлности. Във вторник или сряда той ще се срещне и с вицепремиера Красимир Каракачанов.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР