class=first-letter-big>Ц ентралната избирателна комисия (ЦИК) препоръчва на партиите да излъчат

...
class=first-letter-big>Ц ентралната избирателна комисия (ЦИК) препоръчва на партиите да излъчат
Коментари Харесай

Какви са рисковете при гласуване по пощата, говорителят на ЦИК коментира

class= " first-letter-big " > Ц ентралната изборна комисия (ЦИК) предлага на партиите да излъчат по-голям брой членове на секционните комисии от нормалното, с цел да може в изборния ден да се сменят, в случай че се наложи. Това разяснява в ефира на представителят на ЦИК Таня Цанева.

"И сега организираме частични избори по места. Спазват се всички рекомендации на здравното министерство и на съответните РЗИ-та. Освен ограниченията, които ще се вкарат в изборния ден, чакаме и протокола на министерството, тъй като това е най-важният документ за нужните ограничения ", уточни тя.

По думите ѝ предлагането за обезпечаване на персонални защитни средства за всички гласуващи е ново. Ако се вкарат такива условия, общините ще би трябвало да снабдят секциите с такива.

Таня Цанева означи още, че друга рекомендация на ЦИК е за секционните комисии да се сортират хора, които са имунизирани или към този момент преболедували от COVID-19.

По думите ѝ изискванията за слагане на ваксина против ковид /2 дози с период 2-3 седмици/, основава механически проблем, тъй като в Изборния кодекс няма условие членовете на секционните комисии да са известни толкоз рано. Общо са нужни 130 хиляди души.

"Членовете на секционните комисии се назначават най-късно 25 дни преди изборния ден. Предварително няма по какъв начин да се знае кого ще предлагат политическите субекти за членове на комисиите ", сподели тя.

Гласуването по пощата

"В момента 13 страни в Европа имат гласоподаване по пощата. В случай на пандемия това е най-удобната форма, само че тя крие доста опасности, съобщи представителят на ЦИК.

"При подобен вид гласоподаване мъчно се разпознават гласоподавателите, физическото превозване също е мъчно. Трябва да има съществени пощенски служби. Изобщо гласуването не протича в следена изборна среда ", разяснява тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР