class=first-letter-big>П ланината, която иска да те убие. Така наричат втория

...
class=first-letter-big>П ланината, която иска да те убие. Така наричат втория
Коментари Харесай

Алпинист за инцидента със Скатов: Вероятно се касае за човешка грешка

class= " first-letter-big " > П ланината, която желае да те убие. Така назовават втория по височина връх на планетата. К2 е място, където рядко стават чудеса. Въпреки това Атанас Скатов вярваше в тях.

"Моите съболезнования към околните. Жалко за младия живот, който си е отишъл. Зимните изкачвания са извънредно сложни и рисковани, изключително на подобен връх, който носи славата си за най-тежкия и той в действителност е подобен. Въжетата там са опънати от шерпите, които изкачиха върха преди 2 седмици. Така че те са обезпечени, въпреки че могат да бъдат затрупани от лавина. За остаряло въже да се приказва е малко евентуално. За мен най-вероятно се касае за човешка неточност, провокирана от отмалялост, от безсилие ", счита Карина Сълова – планинар и доктор на височинни експедиции, описват в предаването ".

"Прекараният бивак на открито в рамките на 7500 - 8000 метра е рисковано. Така че тръгвайки надолу и прехвърляйки се от едно въже на друго, може да направи спомагателна осигуровка, само че най-вероятно не се е чувствал добре ", споделя още Сълова и прибавя:

"Като доктор, аз считам, че би трябвало да имаш изкачени осемхилядници през зимния интервал, с цел да усетиш себе си в ниските температури, които са в тези условия на зимните изкачвания ".

Повече по тематиката вижте във видеото.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР