class=first-letter-big>О съдителна присъда на рапър за призоваване към насилие и

...
class=first-letter-big>О съдителна присъда на рапър за призоваване към насилие и
Коментари Харесай

Това е рапърът, чиито арест взриви Испания

class= " first-letter-big " > О съдителна присъда на рапър за приканване към принуждение и засегнатост на испанското кралско семейство провокира всеобщи вълнения в Барселона. Пабло Хасел също е осъден за това, че упреква полицията в мъчения, а кралят - в корупция, оповестява.

От влизането на Пабло Хасел в пандиза предишния вторник, Испания всяка нощ се трансформира в сцена на всеобщи демонстрации, ескалиращи в яростни борби сред полицията и протестиращите.

Проблем за правосъдната система се оказват повече от 60 туита на рапъра, оповестени сред 2014-а и 2016-а година, за които той получава 9-месечна ефикасна присъда по обвинявания във прослава на тероризма. Глобен е и с 25 000 евро за засегнатост, клюка и набеждаване.



„ Като се вземе поради санкцията, която няма да платя в символ на непокорство против несправедливото решение, това значи повече месеци затвор. Не знам дали ще ме накарат да излежа и присъдата от две години за правенето на песни. Освен това имам и други неразрешени каузи, по които бих могъл да получа до 20 години затвор”, споделя Хасел.

В акаунта си в Туитър и в песните си Хасел възхвалява баските сепаратисти от ЕТА, съпоставя испанските съдии с нацисти и назовава някогашния испански крал Хуан Карлос мафиотски необут. Рапърът също упреква полицията в мъчения и убийства на стачкуващи и имигранти.

„ Опитвам се да направя протичащото се по-видимо, да подвигам повече звук и на първо място се пробвам да повиша информираността, че става въпрос за сериозна офанзива против нашите свободи, освен против моята. Необходим е групов отговор на експанзията против болшинството. Отговорът би трябвало да бъде на взаимност и митинг, тъй като единствено по този начин ще успеем да спрем това варварство”, счита рапърът.

Отговорът не закъснява. Протестите не престават към този момент седмица, а редица известни персони застанаха на страната на Хасел и подлагаха на критика както присъдата му, по този начин и законите за свободата на словото. Последва реакция на социалистическото държавно управление на премиера Педро Санчес.

„ Демокрацията пази свободата на словото, в това число изразяването на най-ужасните, неуместни мисли, само че демокрацията в никакъв случай не пази насилието. Насилието е противоположно на демокрацията, то е отказване на демокрацията”, уточни Педро Санчес.

Въпреки това, министър председателят призна, че законът за свободата на словото в Испания е непочтен, а присъдата не е в сходство със мнението на Европейския съд за човешките права. През последните години магистратите няколко пъти се произнасяха против Мадрид, че не може да санкционира хора поради засегнатост на кралското семейство.
class= " label-num " >
„ Законодателството е непочтено, а интерпретацията на съда не е в сходство с интернационалното право и мнението на Европейския съд за човешките права”, декларира шефът на „ Амнести интернешънъл” за Испания Естебан Белтран.

Освен за безредиците и погромите в Барселона, испанските управляващи имат и друго терзание - рапърът е последовател на независимостта на Каталуния, а последните районни избори утвърдиха болшинството на партии, които желаят обособяване от Испания.

„ Страхуват се от моите песни, освен тъй като те изясняват действителността, само че и тъй като приканват за смяна, за образуване и битка против несправедливостта”, прибавя Пабло Хасел.

Хасел също е изправен и пред още две години и половина затвор за възпрепятстване на правораздаването и опасност против очевидец през 2017-а година, който е дал показания в поддръжка на локален служител на реда.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР