class=first-letter-big>М еждународен екип учени създаде първата светеща татуировка, която може

...
class=first-letter-big>М еждународен екип учени създаде първата светеща татуировка, която може
Коментари Харесай

Учени направиха светеща татуировка, която се изключва

class= " first-letter-big " > М еждународен екип учени сътвори първата светеща татуировка, която може да се включва и изключва и е с дебелина 1/30 от човешкия косъм, оповестява Българска телеграфна агенция.

Татусът е взаимна разработка на лондонския "Юнивърсити колидж " и на Италианския софтуерен институт. Тя е в областта на смарт-татуировките, които един ден могат да бъда употребявани да ни предизвестяват, в случай че прекалено доста сме се изложили на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Кожното приложение може да ни дава знак, в случай че сме се дехидратирали.



Петпластовият краткотраен татус е с дебелина едвам 2,3 микрона. Той стартира да фосфоресцира със зелена светлина при напрежение от 8 волта. Миниатюрни OLED диодчета са интегрирани в устройството, което залепва за кожата по същия метод, като детските ваденки, когато се намокрят с вода. ОLED технологията е високо ефикасна в енергийно отношение и се употребява в тв приемниците и смарт телефоните от най-ново потомство.



По време на тестванията учените са съумели да включат татуса и да го прикрепят към стъкло, пластмаса, портокал и опаковъчна хартия. Излъчена светлина била задоволително мощна, с цел да се следи с невъоръжено око. По време на опитите светещата татуировка е била обвързвана с проводници, само че в бъдеще се планува тя да бъде захранена от дребна батерия или от суперкондензатори.

Разработката е дело на проф. Франко Качали от "Юнивърсити Колидж " и на доктор Джонатан Барзоти от Италианския софтуерен институт.

Glowing OLED tattoos could be used for fashion, health care, and more
— Aging Well Institute (@AWI_US)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР