class=first-letter-big>Х иляди хонконгци вече са взели болезненото за някои решение

...
class=first-letter-big>Х иляди хонконгци вече са взели болезненото за някои решение
Коментари Харесай

Защо хиляди хора бягат от Хонконг към Великобритания

class= " first-letter-big " > Х иляди хонконгци към този момент са взели мъчителното за някои решение да оставят родния си град и да се реалокират във Англия, откогато Пекин наложи непоколебим закон за национална сигурност на китайската територия предишното лято. Очаква се броят им да набъбне до стотици хиляди,пишат Зцън Су и Силвия Хюи от Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Някои напущат, тъй като се опасяват от наказване поради поддръжката им за продемократичните митинги, обхванали някогашната английска колония през 2019 година. Други споделят, че натрапването на Китай в техния метод на живот и цивилен свободи е станало отвратително и те желаят да потърсят по-добро бъдеще за децата си в чужбина. Повечето споделят, че не възнамеряват в никакъв случай да се връщат.

Очаква се наклонността да се форсира в този момент, когато 5 милиона хонконгци имат право да аплайват за визи във Англия, което им разрешава да живеят, работят и учат там и в последна сметка да аплайват за английско поданство. От през вчерашния ден публично е допустимо да се кандидатства за английска национална отвъдморска (БНО) виза. Много хонконгци обаче към този момент са пристигнали на английска земя в търсене на ново начало.

Британското държавно управление съобщи, че към 7000 души с английски национални отвъдморски паспорти - документ за пътешестване, за който жителите на Хонконг имаха право да аплайват, преди градът да бъде предаден под китайски надзор през 1997 година - са пристигнали от юли с предходния вид шестмесечна виза. По негови калкулации над 300 000 души ще се възползват от предлагането за удължено право на престояване през идващите пет години.

"Преди оповестяването на БНО визи през юли, нямахме доста запитвания за емиграция в Обединеното кралство, може би по-малко от 10 на месец ", сподели Андрю Ло, създател на емиграционна консултантска компания в Хонконг. "Сега получаваме по 10-15 позвънявания дневно за това ".

Майк, фотожурналист, съобщи, че възнамерява да кандидатства за виза и да се реалокира в Лийдс със брачната половинка си и дребната си щерка през април.
Неговата мотивация да напусне Хонгконг е пристигнала, откакто политическата обстановка в града се е влошила след антиправителствените митинги и той е осъзнал, че полицията в града не е политически неутрална. Полицията е подложена на критика от последователи на демокрацията за потребление на прекалено принуждение.

Майк сподели, че преместването във Англия е значимо, защото съгласно него просветителната система в Хонконг ще бъде повлияна от политическата обстановка и ще бъде по-добре щерка му да учи в Обединеното кралство.
Майк се съгласи да приказва при изискване, че ще бъде назван единствено с дребното си име от боязън, че може да бъде репресиран от управляващите.

Ло сподели, че с новата виза бариерата за влизане в Обединеното кралство става извънредно ниска, без условия за езикова или просветителна подготовка. Притежателите на английски национални задгранични паспорти би трябвало да потвърдят, че разполагат с задоволително пари, с цел да се устоят в продължение на шест месеца и да потвърдят, че не са заболели от туберкулоза, съгласно наредбите на държавното управление на Англия
В момента Ло оказва помощ на три-четири фамилии седмично при преместването им в Обединеното кралство. Около 60 на 100 от тях са фамилии с дребни деца, до момента в който останалите са млади двойки или млади експерти в разнообразни области.

Синди, хонконгска бизнесдама и майка на две дребни деца, е пристигнала в Лондон предходната седмица. В Хонконг тя е имала удобен живот. Притежавала няколко парцела със брачна половинка си и бизнесът, който е ръководела, е вървял добре. Но решила да остави всичко зад себе си, защото усещала, че свободите на града са в развой на разпад. Тя желае да обезпечи положително бъдеще на децата си.

Синди, която се съгласи да приказва при изискване, че ще бъде посочена единствено с дребното си име от боязън, че може да бъде репресирана от управляващите, съобщи, че е значимо да се работи бързо, защото се притеснява, че Пекин скоро ще предприеме дейности за прекъсване на изселването.

Премиерът Борис Джонсън съобщи тази седмица, че предлагането за виза демонстрира, че Англия уважава своите "дълбоки връзки в историята " с Хонконг, който беше предаден на Китай с ангажимента, че ще резервира своите свободи в западен жанр и огромна част от политическите си автономност, каквито не се следят в континентален Китай.

Пекин съобщи в петък, че повече няма да признава английския народен чуждестранен паспорт като документ за пътешестване или форма на идентичност и разкритикува предлагането на Англия за приемане на поданство като ход, който "сериозно нарушава " суверенитета на Китай. Не е ясно какъв резултат ще има това, защото доста хонконгци имат по няколко паспорта.

Пекин фрапантно втвърди позицията си към Хонконг, откакто митингите през 2019 година прераснаха в принуждение и провокираха рецесия, траяла с месеци. След влизането в действие на закона за сигурността десетки продемократични деятели бяха задържани, а младите водачи на придвижването бяха или затворени, или избягаха в чужбина.

Тъй като новият закон дава доста необятни дефиниции за това какво са актове на подривна активност, сектантство, секрети съглашения с непозната страна и тероризъм, мнозина в Хонконг се притесняват, че изразяването на каквато и да е форма на политическа съпротива, даже публикуването на известия в обществените медии, може да им сътвори проблеми.

"Това е в действителност неповторима емиграционна вълна - някои хора не са имали време да посетят страната, в която се реалокират. Мнозина нямат опит с живеене в чужбина ", сподели Мириам Ло, която ръководи организация за премествания в Обединеното кралство. "И заради пандемията те даже не можаха да отидат на оглед, преди да решат да купят дом ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР