class=first-letter-big>Г ръцките власти отново наложиха временно ограничение за преминаване на

...
class=first-letter-big>Г ръцките власти отново наложиха временно ограничение за преминаване на
Коментари Харесай

Гърция временно забрани преминаването на товарни автомобили през Кулата

class= " first-letter-big " > Г ръцките управляващи още веднъж постановиха краткотрайно ограничаване за прекосяване на товарните коли през граничния пункт "Кулата-Промахон ", съобщи.

Информацията, подадена към българските им сътрудници, е била, че поради внезапното захлаждане и поледиците по главните пътни артерии в южната ни съседка, след 20.00 часа влизането на камиони в страната ще бъде прекратено, като вероятността възбраната да продължи и на следващия ден е огромна.

Опашката от чакащи тежкотоварни коли в спешната лента на автомагистрала "Струма " е близо 10 километра. На другия граничен пункт "Илинден-Ексохи " камионите се пропущат и в двете направления.

Ето какво се споделя по-рано през днешния ден и в известие на Министерство на външните работи:

"Mинистърът на гражданската отбрана на Гърция Михалис Хрисохоидис разгласи, че заради неприятното време и упования изобилен снеговалеж се затваря автомагистралата Атина - Ламия, главната пътна артерия, свързваща северната и южната част на страната. Движението ще бъде спряно през днешния ден, 15 февруари (понеделник), в 19:00 часа за 24 часа, т.е до 19:00 часа на 16.02.2021 година, осведомят от.

Националният път Атина - Ламия беше отворен малко след 13:00 часа през днешния ден, понеделник и ще остане отворен до 19:00 часа през днешния ден за интервал от шест часа.

По информация от гръцките управляващи на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “, към 17:00 часа на 15.02.2021 година е позволено прекосяването на тежкотоварни транспортни средства над 3,5 тона, което ще бъде прекратено в 19:00 часа през днешния ден . Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден-Ексохи “ и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Петко Войвода – Орменион “ са отворени все още за прекосяване на тежкотоварни транспортни средства над 3,5 тона. Възможно е наново прекратяване на придвижването през по-късните вечерни часове на деня.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се извърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected]; [email protected], [email protected];[email protected].

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].

Министерство на външните работи предлага на българските жители, при пътувания в чужбина, да се възползват от опцията да се записват в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo ".

Най-обилният снеговалеж в Гърция от 12 години насам провокира спирания

в електрозахранването, обърка превоза и блокира хора в домовете им, оповестява организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Студен фронт обхвана Гърция в събота и намали температурите до минус 20 градуса по Целзий в северната част на страната. Сняг валя даже в Атина след интервал на извънредно топло за сезона време. Ръководителят на Националната метеорологична работа Теодорос Колидас съобщи, че снеговалежите са били "най-тежките, като активност и количество, през последните 12 години ".

В Северна Гърция температурите паднаха до минус 20 градуса в Козани, а на островите задухаха северни ветрове, достигащи скорост до 118 км/ч, съобщи Асошиейтед прес. Сняг валя и в Атина, а главната автомагистрала, свързваща столицата със северната част на страната, беше затворена заради изобилния снеговалеж. Властите предизвестиха хората да лимитират излизането на открито, доколкото е допустимо.

Времето се утежни внезапно, откакто в петък температурата на въздуха в страната доближаваше 20 градуса над нулата. В континенталната част на страната и на островите около източното крайбрежие имаше спирания на електрозахранването, заяви основният оператор на електроразпределителната мрежа. Най-малко шест души са били избавени от снеговете в неделя, осведомиха от противопожарната работа.

Очаква се преваляванията от сняг да продължат в Централна, Южна и Северна Гърция и на следващия ден, като това ще засегне в това число столицата и южния остров Крит. В Северна Гърция и в планинските региони снеговалежите са всекидневно събитие през зимата, само че на островите и в столицата Атина рядко вали сняг, отбелязва АП.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР