class=first-letter-big>Б ългарите със сигурност се гордеят с онези свои сънародници,

...
class=first-letter-big>Б ългарите със сигурност се гордеят с онези свои сънародници,
Коментари Харесай

Известни личности, прославили България в света

class= " first-letter-big " > Б ългарите сигурно се гордеят с тези свои сънародници, които са популяризирали страната ни в целия свят. Вижте част от тях, които със своите гении и качества са известни в целия свят, описват в ново видео на канала във.

Христо Стоичков

Със сигурност, в случай че сте пътували в чужбина, се е случвало да ви попитат от коя страна идвате и откакто кажете България, да стартират да скандират „ Стоичков, Христо Стоичков “. Световноизвестният български футболист Христо Стоичко, именуван още „ Камата “, е треньор и почетен консул на България в Испания. Той е приет за най-успешния български футболист в историята и притежател на най-престижните футболни награди. Христо Стоичков е троент първенец на България с ЦСКА и петкратен първенец на Испания с Барселона, където остава със статут на легенда.

Григор Димитров

През последните няколко години България стана известна и с достиженията на тенисиста Григор Димитров. Той е притежател на шампионските трофеи на Уимбълдън и Откритото състезание на Съединени американски щати през 2008 година за юноши. В професионалната си кариера е спечелил 8 трофеи от Световния Тур на ATP, като най-значимите от тях са през 2017 година на шампионатите от финалния Мастърс в Лондон и Мастърс 1000 в Синсинати. За първи път се изкачва в Топ 5 на международната класация на 7 юли 2014 година На 20 ноември 2017 година доближава до своето върхово достижение (3-то място) и остава на тази позиция 10 поредни седмици.

Васко Василев

Известният в целия свят цигулар Васко Василев става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера - Лондон през 1994 година Свирил е на концерти в 40 страни. Преподавал е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световноизвестни реализатори като Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго. Свири с цигулка „ Амати “, от която в света съществуват единствено 10 екземпляра, на възраст към 305 година

Нина Добрев

Нина Добрев е канадска актриса от български генезис, трикратна носителка на премия „ Изборът на публиката “. Най-известна е с функциите си на Мия Джоунс в „ Деграси: Следващо потомство “. Своя пробив в кариерата си прави с ролята си на Елена Гилбърт в американския сериал „ Дневниците на вампира “.

Люси Дяковска

Люси Дяковска е българска певица, член на немската група „ No angels “. Своята звездна кариера стартира посредством кастинга за Popstars в Хамбург, през август 2000 година Съдиите са впечатлени от нейното показване. Тя заема място в топ тридесет финалисти и пътува до Майорка, Испания, с цел да се причисли за семинар там. Тя е определена да бъде част от групата. Така се образува групата „ No angels” дружно с още 4 певици, която за напълно малко време се трансформира в най-известната поп група в Германия. В идващите години „ Ноу Ейнджълс “ става една от най-успешните групи в континентална Европа. Групата издава 5 албума, от които са продадени над 5 милиона копия.

Христо Явашев

Христо Явашев, прочут като Кристо е американски ваятел, художник и авангардист от български генезис, популяризирал се дружно със брачната половинка си Жан-Клод дьо Гийебон с истинските си пространствени художествени съоръжения, опаковащи с плат разнообразни предмети – от пишеща машина и телефон до цели здания, острови и даже крайбрежие. Негови работи са пакетирането на постройката на Райхстага в Берлин и на Пон Ньоф – най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени пердета в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска е българска оперна певица, работила дълги години в Италия, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя е джентълмен на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна персона на Италия и два пъти музикант на годината.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР