Чувствителна информация и документи е предоставял задържаният антимафиот от ГДБОП

...
Чувствителна информация и документи е предоставял задържаният антимафиот от ГДБОП
Коментари Харесай

С какво се е занимавал задържаният за шпионаж антимафиот?

Чувствителна информация и документи е предоставял арестуваният антимафиот от ГДБОП на съветски разследващи служби. Данните засягат освен български институции, само че и партньорски задгранични организации. Мъжът е комуникирал със чиновник на ДАНС, само че дали той му е изнасял информация - занапред ще се открива, в това число и посредством детектор на лъжата.
Прочетете още
Работата по случая почнала в средата на предходната година, като разработка на ДАНС, а в следствието не са намесени непознати служби. По непотвърдена информация името на арестувания е Георги Караколев. Той е 57-годишен и от 1993 година работи в системата на Министерство на вътрешните работи. В биографията си има задачи отвън страната. Експерт е в бранш " Международно съдействие и планове ". Няколко пъти е бил наказван, само че е и награждаван, в това число с парична премия от шефа на ГДБОП през 2022 година - тогава Калин Стоянов - сегашният вътрешен министър. Кога е влезнал в контакт със службите - проверяващите към момента се въздържат да кажат.

" Информацията, която е изнасяна, е сензитивна, служебна информация, чиито създатели са както български служби и организации, по този начин и задгранични партньорски. Информацията е достигнала до представители на съветските разследващи служби. Изяснили сме съответно по кое време, по какъв начин, по какъв метод. Използвани са разнообразни начини, механически устройства и способи за предаване на информацията ", изясни Ангел Кънев - наблюдаващ прокурор.

" Това е бранш, който не се занимава съответно с оперативна активност, т. е. те не са оперативни служащи, не се занимават с оперативни разработки, само че имат по този начин достъпа до нашата информация във връзка с продан с партньорски служби ", съобщи Явор Серафимов - шеф на ГДБОП.

Антимафиотът е обвинен, че е изнасял информация, която не е била налична за него. Изясняват се всичките му контакти. Така се стигнало до чиновник на ДАНС.

" Става дума за лице, което в действителност е наш чиновник и е засечено в хода на работа по съответната разработка в директни и директни контакти със арестувания чиновник на ГДБОП. По съответното лице, чиновник на ДАНС в границите на вчерашния ден са подхванати нужните дейности за изясняване характера и общуването му с обекта на следствието ", сподели Петър Петров - заместник-председател на ДАНС.

" Няколко пъти е разпитан в качеството на очевидец. Предстоят административни процедури, в това число на така наречен полиграф го знаете, да не споделям цялото заглавие ", акцентира Ангел Кънев - наблюдаващ прокурор.

Информацията е изнасяна не на един човек и по не един метод. Изяснява се и статутът на документите, които са предоставяни. От прокуратурата не показаха против какво е предоставяна сензитивната информация. За момента е повдигнато обвиняване единствено на антимафиота и следва прокуратурата да изиска той да остане за непрекъснато в ареста, написа Българска национална телевизия. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР