Чувствате коляното си някак странно... сякаш не е вашето. Имате

...
Чувствате коляното си някак странно... сякаш не е вашето. Имате
Коментари Харесай

Вода в коляното – проблем не само на спортистите

Чувствате коляното си някак необичайно... като че ли не е вашето. Имате чувството, че нещо ви дърпа всякога, щом стъпите и като че ли не ходите със личния си крайник, изкачването на стълби се трансформира във ежедневно тестване и стартирате да накуцвате, изпитвайки болежка при всяка стъпка. Но какво става?

Ортопедичният обзор евентуално ще удостовери догатката ви, че имате вода в коляното. И, несъмнено, първата ви мисъл е по какъв начин и за какво се е случило.

Коляното е комплицирана става и при пострадването му може да се получи излив, което води до отичане, вдървеност и болки. Течността, с която е изпълнено коляното, може да бъде тъканна, синовиална течност или даже гной, в случай че е налице и зараза.
Понякога претоварването или контузия при удар или рухване могат да предизвикат този проблем. Той може да се дължи и на други аргументи, като свръхнатоварване – при спорт или тежък физически труд, затлъстяване, хормонален дисбаланс и други

Стъпка 1 – При ортопеда
Разбира се, първото, което би трябвало да извършите е да посетите специалист-ортопед. Нормално течността в коляното е незабележима и не би трябвало да ви основава дискомфорт. Затова в случай че виждате или усещате отичане, значи нещо не е наред. Точната диагноза при всички случаи е първата стъпка към лекуването, защото то ще зависи значително от нея. По предписание най-честите аргументи за подуването и появяването на излив са пострадване на сухожилие, кост или менискус и преумората им. Подуването може да е признак и на зараза, артрит, подагра или даже на израстък ( “може “ не значи, че безусловно се дължи на това). Диагнозите, които е значимо да се отхвърлят са израстък или разкъсан менискус. За задачата с изключение на прегледа, лекарят може да назначи и в допълнение проучване (ядрено-магнитен резонанс).

Стъпка 2: Лекарства
По преценка на лекаря може да пиете антибиотик или противовъзпалително и обезболяващо лекарство за избран интервал. Избягвайте обаче самолечението с разтривки, защото не се предлага в някои случаи, в случай че експертът не ви е дал инструкции за това. Можете да вършиме студени компреси за понижаване на оттока, само че никога не топлете мястото, тъй като това ще го популяризира и утежни. Взимайте студен душ в засегнатия сектор.

Стъпка 3: Почивка
За да възвърнете естественото положение на коляното си, то се нуждае от покой. Избягвайте придвижванията, доколкото ви е допустимо през интервала на възобновяване и дръжте крайници си обтегнат напред на леглото, като под коляното поставите възглавница. Така то ще заема оптималното състояние, което му е належащо, с цел да се възвърне и излекува. Не бива да клякате и да го сгъвате, тъй като това го натоварва и утежнява ситуацията. Просто си починете качествено.
Стъпка 4: Физиотерапия
Ортопедът може да реши, че за възобновяване ви е належащо провеждането на профилиран курс от физиотерапевтични процедури – нормално към 10 дни. Целта е да се разнесе оттока и да се успокои напрежението в коляното, възприятието за изтръпване и дискомфорт и да можете още веднъж да стъпвате обикновено. Имайте поради, че чувството ще понижава последователно, до момента в който почувствате още веднъж крайници си обикновено, само че с времето, при спазването на избрания режим, ще отшуми.

Стъпка 5: Изтегляне на течността със спринцовка
Ако тези процедури не оказват помощ, лекарят ще изтегли течността от коляното със спринцовка. Това неизбежно ще ви донесе облекчение незабавно, само че все пак не е желателно да се прави без да сте пробвали другите, по-щадящи, въпреки и по-бавни способи. Всяка интервенция на това внимателно място крие опасности, а и няма гаранция, че скоро няма да се озовете в същото състояние. Както и да действате симптоматично, е значимо да установите аргументите за подуването, с цел да сте наясно за какво ви се е случило. Не правете грешката да изоставите проучванията, незабавно щом почувствате облекчение. Доведете нещата до дъно. Само по този начин ще сте сигурни, че в действителност сте се справили.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР