Чували сте израза да имаш младо сърце“, но какво да

...
Чували сте израза да имаш младо сърце“, но какво да
Коментари Харесай

Мозъкът на жената е метаболитно по-млад от този на мъжа

Чували сте израза „ да имаш младо сърце “, само че какво да кажем за „ младите в мозъка “? Ново изследване демонстрира, че мозъците на дамите са биологично по-млади с към 3 години, от мъжете на същата възраст.

Изследователите са анализирали сканирането на мозъка на повече от 200 възрастни, като по-конкретно преглеждат метаболизма на мозъка, който се трансформира с възрастта.

Те открили, че въз основата на тези метаболитни равнища, женските мозъци се показват като към три години по-млади, в сравнение с мъжките мозъци от същата хронологична възраст.

Резултатите към момента би трябвало да бъдат доказани в следващи изследвания. Но в случай че е правилно, откривателите допускат, че съществуването на метаболитно „ по-млад “ мозък може да обезпечи на дамите „ известна степен на резистентност към измененията, свързани със стареенето “ в мозъка.

Това на собствен ред може да помогне да се изясни за какво дамите са склонни да изпитват по-малко спад в качествата си за мислене до момента в който остаряват, пишат учените в проучване, оповестено на 4 февруари в списанието Proceedings of National Academy of Sciences.

„ Това, което не знаем е, какво значи тази разлика “, декларира старши създателят на проучването доктор Ману Гоял, помощник по радиология в Университета по медицина „ Вашингтон “, в Сейнт Луис. Възможно е обаче това да изясни за какво „ дамите не изпитват толкоз мощни когнитивни упадъци, като мъжете, в по-късните години, … тъй като техните мозъци са дейно по-млади “, изяснява доктор Гоял.

Основният източник на гориво за мозъка е захарта или глюкозата, само че методът по който мозъкът употребява глюкозата се мени с възрастта. Когато хората са по-млади, те отделят повече глюкоза за метаболитния развой, наименуван „ аеробна гликолиза “, за която се счита, че оказва помощ за развиването и узряването на мозъка, в това число за растежа на мозъчните кафези. Но защото хората стареят, мозъкът им изпитва понижаване на аеробната гликолиза, която доближава доста ниски равнища досега, в който те са на възраст към и над 60 години.

Но малко се знае за това, по какъв метод мозъчният метаболизъм се разграничава сред мъжете и дамите. В новото изследване учените анализирали сканиране на мозъчни облици на 121 дами и 84 мъже, на възраст от 20 до 82 години.

Те обучили машинен логаритъм, с цел да намерят връзка сред възрастта на хората и техния мозъчен метаболизъм. Така разкрили, че логаритъмът би могъл да планува тъкмо хронологичната възраст на даден човек въз основа на „ метаболитната възраст “ на мозъка му.

След това те обучили машинния логаритъм, употребявайки единствено данни за метаболизма на мозъка на възрастни хора. След това учените сложили задача на този логаритъм да пресметна метаболитната възраст на дамите и на мъжете по настрана. Така разкрили, че логаритъмът дава мозъчно-метаболитни възрасти за дамите с 3.8 години по-млади от действителната им биологична възраст.

При същата процедура с мъжете, логаритъмът оповестява, че мозъците им са с към 2.4 години по-възрастни от действителните им хронологични възрасти.

Интересното е, че разликата сред мъжката и женската възраст на мозъка е била забележима даже при младежите на 20 години. „ Мозъците на мъжете стартират зрелост с към три години по-възрастни от дамите и това продължава през целия живот “, споделя Гоял.

Изследователите означават, че относителната „ метаболитна младост “ на женските мозъци също е в унисон с малко по-дългия живот на дамите спрямо мъжете.

Въпреки това, Гоял означи, че разликата сред мъжката и женската мозъчна възраст е относително дребна спрямо други добре познати полови разлики, като да вземем за пример височината на тялото.

Сега са нужни повече проучвания, с цел да се разбере по-добре, дали тази разлика във възрастта на мозъка въздейства на риска от обвързвано с възрастта заболяване на мозъка, като заболяването на Алцхаймер, да вземем за пример.

Гоял споделя, че откривателите сега работят по друго изследване, с цел да ревизират дали откритието за разликата в метаболитната възраст на мозъка на дамите и мъжете играе роля за релативно по-умерения когнитивен крах при дамите в по-висока възраст в съпоставяне с  този при мъжете.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР