Чували ли сте за Емануел Кабанга? Онова момче от Ангола,

...
Чували ли сте за Емануел Кабанга? Онова момче от Ангола,
Коментари Харесай

Анголско момче стана актьор в черна комедия в Пловдивския театър

Чували ли сте за Емануел Кабанга? Онова момче от Ангола, което пристигна у нас да учи за капитан на транспортен съд, само че морето бързо му отесня? Нашумя с клиповете си в Тик-Ток, в които прави пародии на връзките сред майки и синове, и пее „ Зеленчуци който не яде “ с афро уклон.

Е, в този момент ще го видите и онлайн – като Тоби в черната комедия от Мартин Макдона „ Ръкомахане в Спокан “, сложена в Пловдивския трагичен спектакъл от Елица Йовчева.

С това ненадейно и съществено актьорско преобразяване екипът на постановката извършва изискването на създателя – ролята на цветнокож да се извършва от същински представител на расата, споделят от трупата.

Емануел играе дилър на трева, който се забърква в съмнителна история с една човешка ръка. Провокативната пиеса с гаменски език, герои с налудничави мании и обрати, от които сякаш никой от тях не се впечатлява чак толкоз, слага въпросите за расизма, насилието, търсенето на себе си - в света на ъндърграунда, само че освен там.



„ Актрисата Бистра Окереке ми предложи Емануел като виновен човек, с доста огромен капацитет ", споделя режисьорът Елица Йовчева. " В началото съществуваше риск – никой от нас не знаеше по какъв начин ще се развият нещата и дали ще тръгнат. Но той безусловно за седмица направи голям скок. Бързо възприема и учи. Това е извънредно вдъхновяващо за мен и за екипа “, прибавя тя.

Първата му дума в отговор на предлагането да взе участие в спектакъла била „ Да “. И още: „ Съгласен съм. Искам “. Още преди да е прочел пиесата.

Останало още едно предизвикателство за превъзмогване – има сериозна работа на 8-часов работен ден. Но целият екип настроил гъвкаво подготовките и той бързо се присъединил, съвсем равностойно на професионалните артисти.

„ Емануел участва доста натурално и органично в представлението. Това въодушевява и сътрудниците му, които са с дълголетен опит в театъра и в киното. Докато му оказват помощ, те самите освежават своите сетива и преоткриват някои неща за театъра – да вземем за пример какво е значимо за наличието на сцена ", споделя Елица Йовчева.



„ Той от време на време е като дете, реагира чисто и импулсивно: „ Това няма по какъв начин да е по този начин! “. Оспорва режисьорски и актьорски решения: „ Не, няма по какъв начин да е облечен по този метод, той живее на улицата, той е дилър на опиати... Няма по какъв начин да прави това или това... “ Разсъжденията му са много съответни и ни отрезвяват “, споделя още Елица Йовчева.

Преоткрийте Емануел Кабанга в нова светлина на една сцена с актьорите Добрин Досев, Тодор Дърлянов и Мария Сотирова. Сценографията и костюмите са на - Александра Йотковска. Музиката е на Светослав Димитров. Премиерите са на 8-ми и 9-ти февруари в Камерна сцена в Драматичен театър-Пловдив.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР