Чумата по свинете, заради която избиват животните по дворовете в

...
Чумата по свинете, заради която избиват животните по дворовете в
Коментари Харесай

Стопанин: Чумата по свинете бе пренесена от комари

Чумата по свинете, поради която избиват животните по дворовете в Северна България, може би е пренесена от комари. Това допуснаха хората в с. Въбел, пред БТВ.

"Тази година има голямо настъпление от комари ", споделят жителите.

По думите на ветеринарите чумата по свинете не предстои на лекуване. Не е рискова за индивида, само че е рискова за стопанската система, в случай че влезе в огромните свинеферми. И защото е доста заразна и се популяризира извънредно бързо, единственото решение е прасетата да бъдат убити. Много от животните обаче не са регистрирани, по тази причина не всички хора подлежат на обезщетение.

Заразата потегля от с. Жернов. Стопанинът самичък алармира. Имал е 14 свине, от които 2 умират. Когато управляващите отиват при него, се оказва, че още 2 са умрели, други две са заболели. Заразата се популяризира извънредно бързо.

Възмущението на хората от с. Въбел обаче е, че управляващите вземат проби и минути по-късно убиват животните. Какъв е смисълът да вземат проби и след време да ни кажат, че няма болест, пита един от стопаните.

Много огромно е нашествието от комари и една от версиите е, че те са заразили прасетата. "Дойдоха с нови коли, джипове, все едно е военно състояние, а на нас ни споделят, че няма пари за битка с комарите ", описа един от пострадалите селяни.

Дарин Кинов, кметът на с. Въбел, предизвестил преди време хората да не парадират с това какви животни имат поради многото обири. Сега обаче ги приканва да се обадят. Той е разговарял с адвокати и е наясно, че управляващите имат право да влизат по домовете да търсят животни.

Акцията на ветеринарите продължава през днешния ден от с. Мусалиево.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР