Чумата по дребните преживни животни (Peste des petits ruminants -

...
Чумата по дребните преживни животни (Peste des petits ruminants -
Коментари Харесай

Какво представлява чумата по дребните преживни животни?


Чумата по дребните преживни животни (Peste des petits ruminants - PPR) е остропротичащо вирусно заболяване по дребните чифтокопитни, засягащо главно овцете и козите, характеризиращо се с висока смъртност и бързо разпространяване. Не е зооноза – хората не могат да заболеят. Причинява се от вирус от семейство Paramyxoviridae, жанр Morbillivirus с размери 100-200 nm. Вирусът има едноверижна РНК-верига с негативен поляритет. Към този жанр спадат вируси, причинители на гана по кучетата, чума по говедата, морбиливирусна зараза по морските бозайници.

Основните типични региони, където е публикувано болестта, са Западна и Централна Африка, както и Египет, и Близкия Изток. Не е особено заболяване за Европа –

регистрирани са единствено огнища в Турция, в непосредствена непосредственост до нашата граница. В България първите случаи на болестта са установени през юни 2018 година в ямболското село Воден, където са открити три огнища. Заразата във Воден е и първият установен случай на територията на Европейския съюз.

Болестта се предава посредством директен и индиректен контакт сред животните. Вирусът се съдържа в издишания въздух, слюнката, сълзите, урината на болното животно. Заразяването може да се реализира по аерогенен път - посредством поемане. Може да се случи и посредством банкет на вода и храна, инфектирани с вирус. В отношение на разпространяването, значима роля играе и механичното преместване - посредством обувките и облеклата на хората, посредством транспортни средства, първични материали и други. Точно по тази причина логаритъмът на деяние при взрив на подобен вид болести е следният: дефинира се защитна зона с радиус от 3 км и надзорна зона с радиус 10 км по отношение на инфектирания животновъден обект. В защитната зона се не разрешава всякакво придвижване на животни.

В защитната и надзорната зони се вкарват условия за повишени ограничения за биосигурност, разчистване и стерилизация на транспортните средства, хора и съоръжение, влизащи и излизащи от фермата.

Свързани публикации.. Кой придвижва инфекциите през лятото? 0 Епидемия от чикунгуня заплашва Европа и Съединени американски щати 0 Тинитус – откриха за какво се лекува толкоз мъчно 0

Забранява се придвижването на животни, скотски артикули, фуражи и други рискови материали. В зоната се не разрешават пазари, изложения и други събития, при които се събират животни и хора на едно място. Забранява се клането на животни за лична консумация, както и продажбата и разпространяване на месни, млечни и други артикули от възприемчиви животни в зоната. Провеждат се регулярни дезинфекции на здания, инвентар, транспортни средства.

В епизоотологично отношение е редно да се спомене и климатът, които е фактор за разпространяване на болестта посредством своята специфичност. Ако до преди 10 години чумата по дребните преживни се е водела тропическа болест и огнищата са били локализирани единствено на територията на Африка, то в днешно време е срещана и в южната ни съседка. Това е динамичността на болесттите, която е променлива, както се трансформира и климатът. Нека не забравяме взривът на наследник език по преживните от 2014 година, също е заболяване, което се е класифицирало като нетипично за нашите ширини.

Загубата при възможен взрив на чума по дребните преживни в България ще е главно от стопански темперамент. Болестта не е рискова за хората в здравословно отношение. Но защото тя се характеризира с висока смъртност измежду овцете и козите и бързо разпространие, в случай че не се вземат нужните ограничения от БАБХ (Българска организация по сигурност на храните) - а точно ''stamping out'' -

хуманно умъртвяване на животните посредством евтаназия в радиус от 3 км от огнищата и неутрализиране на телата на животните посредством загробване, както и ограничение в 10-километрова зона на мониторинг, рискът болестта да "пламне " на територията на цялата страна, да заболеят здрави животни от незасегнати региони и икономическите загуби да сполетят доста фермери и животновъдни обекти е голям.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР