Чуждият бог се настанява смирено върху олтара до местния идол;

...
Чуждият бог се настанява смирено върху олтара до местния идол;
Коментари Харесай

Да възродим съсипаното образование у нас

" Чуждият господ се настанява смирено върху олтара до локалния идол; последователно той укрепва позициите си; един прелестен ден избутва с лакти своя приятел: и тряс! Идолът пада. "

Из " Племенника на Рамо ", Дени Дидро

Повод да седна с химикалка над белия лист е изказването на Бойко Борисов: " При рецесия осигурих 1 милиард лв. за образованието. "

До 1944 година Врачански окръг като територия и население е доста по-голям от днешната област. Тогава в окръга е имало 4 цялостни междинни училища; през 1959 година междинните учебни заведения са 16, професионалните - 14, и 2 вечерни за младежите над юношеска възраст.

Бяхме богати с изискванията за децата

Преди 1989 Г. в окръга съществуваха 5 пионерски дома, в които работеха добре готови експерти като ръководители на певчески и танцови сформира, към всеки дом имаше кръжоци и клубове " Млад механик ", ръководени методично от станцията на младите техници в София.

В окръжния пионерски дом във Враца съществуваше хор " Волна ария ", който се съревноваваше с " Бодра промяна " и с хора на Христо Недялков в София; под управлението на изтъкнатия хореограф и възпитател Цв. Тодоров за 7-8 години над 400 деца усвояваха национални танци. Клубовете по авто- и авиомоделизъм работеха с десетки деца, от които се родиха международни и европейски първенци, постъпили във вузове без конкурс. Враца получи правото да провежда балканските надпревари, за което се сътвори отлична база. Кръжокът по бионика към Окръжния пионерски дом във Враца взе участие със собствен експонат на ревю в Япония и получи първа премия. Симфоничният оркестър към пионерския дом във Враца на републиканския фестивал се класира пред оркестрите на музикалните учебни заведения, а в 20-те музикални школи към читалищата се образоваха над 1000 деца по пиано, цигулка, китара и акордеон под управлението на експертите от симфоничния оркестър в окръжния град.

Сега центровете за работа с деца са бледа сянка на старите одобрени и подсигурени с материална база и средства структури. Читалищата мъчно набират деца за музикалните школи, тъй като за присъединяване се заплаща. Към учебните заведения няма певчески сформира за национално и школувано пеене, няма ги обичайните духови оркестри. Но има... юношески " банди ", изпълнителки на модерни шлагери на негоден британски и мажоретни сформира.

През 80-те години на предишния век единствено в град Враца има към този момент 26 учебни заведения, 7 ПУЦ. Създава се УКК (учебно-квалификационен комплекс) в съдействие с ВМЕИ - София, по електроника, елтехника и машиностроене - " Авангард ", което бе сполучливо начало за търсене на решение на казуса с подготовката на фрагменти, отговарящи на динамичността на измененията в техниката и технологиите. Създадени бяха ДСШ и УСШ. В един миг учебно-възпитателната работа се водеше в 42 учебно-възпитателни заведения, които използваха 131 класни стаи при нужни най-малко 253.

Държавата обезпечи средства, ние на място създадохме организация, набирахме строители, организирахме бригади от доброволци и за 10 години построихме в града 13 учебни здания, някои от тях по самостоятелни планове, с конферентни зали и спортни салони, в техникумите - със модерни оборудвани работилници. Общо в окръга са издигнати и преустроени 44 здания.

Какво е ситуацията в този момент?

Безплатно ли е образованието в България? Каква бе грижата на страната, ръководена от Бойко Борисов и ГЕРБ, на фона на стряскащата демографска рецесия, сложила на карта бъдещето на нацията?

Днес страната обезпечава гратис единствено използването на класните стаи и заплатата на преподавателите. Всичко останало, свързвано с образованието и възпитанието на децата, е платено.

Публичните разноски, които се отделят за обучение, в последните години понижават като % от Брутният вътрешен продукт - от 3,82 през 2011 година до 3,6 през 2019 година при приблизително за Европейски Съюз 5,25 през 2011 година В някои страни като Дания този % е 8,75, в Малта - 7,96, в Швеция - 6,82. Като си помисля какъв брой колосални са техните бюджети и номиналната стойност на средствата, отделяни за всяко дете. Ако погледнем и какви средства се отделят за просвета и научни проучвания, ще си разбираем за какво от 1989 до 1995 година богатите " другари " на България са " заграбили " от нас (според Д. Бобева) 4376 учени в региона на механически науки, 939 от естествените и 619 от публичните.

В град Враца

общината продава образователни здания

а в комплекс " Дъбника ", където живеят над 15 000 души, новопостроената образователна постройка пустее, защото няма кой да я купи... В квартала има единствено едно учебно заведение, тъй като общината не може да си разреши да устоя още едно. Децата от " Дъбника " пътуват до централната част на града, с цел да учат в огромни учебни заведения на две смени!

Детско-юношеските школи от дълго време са закрити. До 1989 година в окръга действаха 48 детски спортни школи по 13 типа спорт, ръководени от 39 щатни треньори и 16 хонорувани; в 188 групи се занимаваха 2586 деца; в групите по всестранна подготовка - 4 щатни и 36 хонорувани експерти ръководеха 1034 деца; в УСШ бяха разкрити 38 групи и 9 преподаватели подготвяха юношите по 5 типа спорт; в ССШ в 68 групи 880 млади спортисти се подготвяха под управлението на 4 хонорувани и 26 щатни треньори. И тъй наречените Общо учебно-тренировъчната работа в окръга се водеше от 85 щатни треньори, от които 30 с висше обучение, 44 с треньорски школи, 11 нередовни и 20 хонорувани.

Само ще напомня, че в учебните заведения имаше лекари, че наложително се преглеждаха децата за здравния статус на зъбите им; че спортните занимания и надпревари се осигуряваха от диспансера по спортна медицина. И всичко това, което в действителност коства доста, беше гратис за децата. С такава политика, за която в центъра е индивидът с неговите непрекъснато възходящи всестранни потребности, а не просто оцеляването му, популацията на България стана съвсем 9 милиона

Господин Борисов, това се споделя грижа за възпитанието и израстването на крепко, жизнеспособно младо потомство, а друг милиард, котел предизборно на улицата, без да уточните за какъв интервал става дума! Това е грижа за децата, това са потвърдените обичайни форми на образование и образование, които унищожихте, а не " дуалното образование ", привнесено от Запада, който в миналото се учеше от нас. Това, а не основаването на десетки детски структури, работещи по планове за асимилиране на бюджетни и европейски средства.

Във Враца имаше симфоничен оркестър (и освен във Враца), в този момент има Симфониета, която едвам оцелява. Държавните служители от МК годишно се пазарят дали тя да съществува. В богатите страни нямало толкоз симфонични оркестри и държавни театри!

Но, господа, тези " непотребни " съгласно вас структури, тези оркестри и театри основават условия за запознаване с изкуството на стотици деца от провинцията, от дребните градове. Те вършат музикални лектории, изнасят концерти и представления в селища, които при съществуващите пазарни условия в никакъв случай няма да видят и чуят професионални осъществявания. Ако ги няма артисти и оркестранти, кой ще води читалищните музикални школи и самодейните театрални трупи в учебните заведения в дребните градове? Но те не са печеливши! Закрийте ги и още един канал за разпространяване на култура и просвета ще пресъхне.

Какво е ситуацията с отношението към надарените - същото. За да се яви на изпит за елитно учебно заведение - езикова или математическа гимназия, за учебно заведение по изкуствата, детето би трябвало да се приготвя в допълнение, което се заплаща. За да взе участие в олимпиада по обичания предмет, в случай че се организира в различен град, родителите обезпечават превоза и издръжката по време на провеждането - не дай Бог да е в чужбина! Ако е спортно съревнование, би трябвало да се обезпечат и екипите (за художествената гимнастика един костюм коства сред 1000 и 2000 лева), тенис ракетите са над 500 лева и прочие Засега не са желани пари единствено за фотосите с министрите, когато им връчват медалите...

Някога

за най-изявените

страната създаваше специфични условия - ще посоча единствено В. Василев и Стойка Миланова, а такива гении са десетки.

Господа ръководещи, днешни и бъдещи, политици и държавници, отношението ви към подрастващите, към бъдещето на нацията е като към българския народ - само грижа за оцеляване. И в случай че за възрастните може да се търси виновност и в тях самите, в тяхната толерантност към безобразията, към закононарушенията, за неналичието на дейна позиция по това, което става в страната, то за отношението ви към децата сте отговорни единствено вие. Вие изневерихте на най-хубавата част от характерността на българина - от времето на Възраждането и до през днешния ден той дава благо и драго за просветата, за възпитанието на децата си.

Завършвам с вярата, че в този момент ще се намерят хора, които да реформират цялата просветителна система по този начин, че младите да обичат българския език, а не да учат единствено британски, немски и т.н.; да пеят български песни и да играят български танци и, където и да са у нас и по света като концертмайстори на най-големите западни оркестри, солисти на сцените на фамозните оперни театри, да се гордеят, че са ученици на българските учебни заведения и университети. Да се гордеят, че са Българи, да обичат България!

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР