Чужди граждани са изнасяли стоки с възможна двойна употреба за

...
Чужди граждани са изнасяли стоки с възможна двойна употреба за
Коментари Харесай

Разбитата мрежа за износ на военни стоки за Русия: Към наказателна отговорност са привлечени само чужди граждани

Чужди жители са изнасяли артикули с допустима двойна приложимост за Руската федерация. Организираната незаконна група се е състояла от 12 души, като на петима от тях към този момент са повдигнати обвинявания от прокуратурата. Стоките са били предопределени не за постоянната армия, а за специфичните сили като групировката " Вагнер " да вземем за пример.

Днес се чака да бъдат гледани ограниченията на петимата арестувани. В схемата са взели участие и непознати жители, които са набавяли артикули с така наречен двойна приложимост, като да вземем за пример оптика, която е била изнасяна за Русия.

Към момента се обяснява по какъв начин е била финансирана активността. Установено е, че групата е работила от 2022 година до 9 октомври, когато е била осъществена профилирана интервенция, при която е обезвредена групата.

" Задържани са 12 лица, като след това към наказателна отговорност са привлечени 5 лица - непознати жители от Руската федерация, албански жител и беларуски жител. Днес ще бъде импортирано искане и прегледани ограниченията на арестуваните за взимане на най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража " във връзка с петте, привлечени към наказателна отговорност лица ", изясни Ваня Христева, областен прокурор на Пловдив.

За осъществяване на незаконната активност е била записана компания в Пловдив, от чието име са закупувани разнообразни по тип артикули с двойна приложимост, като да вземем за пример оптични принадлежности, прицели, бинокли, радиостанции. В следствие тези артикули са преопаковани в жилищен парцел в Пловдив, сложени в куфари и чанти и превозени до летище София, от където е изработен опит да бъдат изнесени и в този миг е била арестувана групата.

В момента към наказателна отговорност са привлечени единствено непознати жители, като се обяснява и присъединяване и на други лица.

Вижте повече в директното включване на Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР