Чуждестранните инвестиции в сектора на недвижимата собственост в България са

...
Чуждестранните инвестиции в сектора на недвижимата собственост в България са
Коментари Харесай

Чуждестранните инвестиции в имоти на минус от началото на годината

Чуждестранните вложения в бранша на недвижимата благосъстоятелност в България са били негативни през първите 2 месеца на 2021 година, демонстрират отчетните данни на Българска народна банка. Това значи, че е имало повече покупко-продажби на чужденци, които са се освободили от парцелите си в България, в сравнение с такива, които са придобили.

За съпоставяне през същия интервал на предходната година вложенията са били позитивни – въпреки и единствено на стойност 200 000 евро.

Като цяло задграничните вложения у нас през първите 2 месеца на годината възлизат на общо 99 млн. евро, което е 57% спад на годишна база – т.е. повече от 2 пъти по-малко за съответния интервал на 2020 година

Реинвестираната облага е най-големият дял – 76 млн. евро, което обаче е с над 200 млн. евро по-малко спрямо 2020 година

Инвестициите посредством задължения, които задграничните компании майки са изплатили на сдруженията си у нас възлизат на 37 млн. евро, което е с 66 млн. евро по-малко спрямо януари-февруари 2020 година

Инвестициите посредством дялов капитал – т.е. посредством съсобственост в дадени компании – пък са негативни: -14 млн. евро. За съпоставяне обаче през 2020 година изтеглянето на дялов капитал е било още по-голямо през 2020 година, когато те са на минус 154 млн. евро.

Най-много вложения са пристигнали у нас от Нидерландия  (31 млн. евро), Германия (16 млн. евро) и Обединеното кралство (11 млн. евро).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР