Чух, че има идея в парламента да се вкара за

...
Чух, че има идея в парламента да се вкара за
Коментари Харесай

Ще стъпи ли Мария Габриел в обувките на Станишев, за да стане премиер?

" Чух, че има концепция в Народното събрание да се вкара за гласоподаване единствено Мария Габриел. Това би било груба неточност, тъй като ще изнасили Конституцията.
Няма определен министър председател, до момента в който няма определен нов Министерски съвет.
Надявам се ГЕРБ да се откаже от тази случка и да се върнем на масата на договарянията “. Това съобщи министър председателят в оставка Николай Денков във връзка желанието на ГЕРБ като излаз от рецесията да вкарат за гласоподаване избора на Мария Габриел за министър председател, а по-късно да бъдат препоръчани на депутатите и състава и структурата на правителсвото й. 

 

Николай Денков обаче не е прав.

В новата българска история има сходен случай - трагичният избор на Станишев и неговото държавно управление преди 19 години, което се случи от третия опит.

 

Сергей Станишев беше определен за министър - ръководител на 28 юли 2005 година. В продължение на 20 дни беше министър-председател без кабинет. Парламента отхвърли да гласоподава състава и той беше изменен от Тройната коалиция. Кабинетът му беше гласуван на 16 август 2005 година. 

 

Как се случи това

Непосредствено след изборите през лятото на 2005 година стартират съвещания сред парламентарно показаните партии за формиране на държавно управление.

Президентът Георги Първанов дава първия мандат за формиране на кабинет на Българска социалистическа партия. Двуседмичните договаряния сред първата парламентарна мощ, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи за съдружно държавно управление обаче приключват без триумф. Основните аргументи за това са несъгласията сред двете най-големи политически обединения във връзка с бъдещия надзор на финансовите институции, разпределението на министерските кресла и претенции за преразглеждане на някои контракти от приватизационните покупко-продажби за интервала 2001 – 2005 година

 

Отказът на Национална движение „Симеон Втори" да взе участие в държавното управление води до формиране на проектокабинет от представители на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. За предстоящ министър-председател е издигната кандидатурата на ръководителя на Българска социалистическа партия Сергей Станишев.

На 28 юли  Сергей Станишев е определен за български министър-председател с един глас, постави клетва, само че не съумя незабавно да оглави кабинет, тъй като Народното събрание отхвърли и структурата, и състава на препоръчаното от него държавно управление. 

 

Този инфарктен ден - 28 юли - имаше доста проекции, които е добре да си ги напомним предвид на днешната обстановка. Денят продължи до полунощ, когато резултатът от второто скрито гласоподаване беше разгласен в 1,40 ч. 


1. За конструкция на Министерски съвет:

- Гласували 239 депутати. 119 гласа " за ". 119 гласа " срещу ". В една бюлетина не е изразено волеизявление.

2. За състав на Министерския съвет:

- Гласували 239 депутати. 117 гласа " за ". 118 гласа " срещу ". В четири бюлетини не е изразено волеизявление.

Решението на Народното събрание бе, че не приема нито структурата, нито състава на Министерския съвет, препоръчан от Сергей Станишев, и той би трябвало да върне мандата.

Веднага, откакто прочете протокола с резултатите и решението, ръководителят на комисията по избора Димитър Абаджиев, народен представител от ДСБ, изиска 15 минути отмора и ръководителят на Народното събрание по устав беше дължен незабавно да я даде.

От името на Коалиция за България думата искаше депутатът Михаил Миков, евентуално с цел да изиска ново гласоподаване по процедурни аргументи.

Миков се втурна към микрофоните, само че група едри мъже - депутати от разнообразни групи, основно от " Атака ", обкръжиха трибуната и не му разрешиха да я приближи.

Обърканият Пирински разгласи почивката.

След почивката депутатите от дясната страна въобще не влязоха в залата, кворум нямаше. Пред полупразната зала Миков изиска прегласуване и Пирински в явно нарушаване на правилника разгласи, че ново гласоподаване ще има след броени часове - на 28 юли, от 10 ч.

Това негово деяние беше оповестено в коридорите от депутати за " гаменско " и " нарушаване на Конституцията " и ще бъде атакувано от петте парламентарни групи, които в продължение на над 16 часа действаха изненадващо единно и координирано, с цел да провалят мандата на Станишев и Доган.

След почивката ръководителят на Българска социалистическа партия завоюва със 120 на 119 първия избор с помощта на три гласа отвън Коалиция за България и Движение за права и свободи. Вероятно му помогнаха депутати от коалиция " Атака ", само че може би и от някоя друга група.

Лидерът на " Атака " незабавно съобщи, че ще бъдат изключени от групата двамата или тримата депутати, които не са се подчинили на решението за общи дейности.

При общо 116 гласа на Коалиция за България и Движение за права и свободи Станишев беше определен със 120 гласа " за " и 119 гласа " срещу ".

117-ият глас беше на депутата Петър Манолов, който няколко дни след откриването на Народното събрание напусна " Атака ", тъй като харесвал политиката на Българска социалистическа партия.

При втория избор обаче Станишев не съумя.

За да има държавно управление и министър председател, належащо е да бъдат печеливши и трите резултата - за министър председател, за конструкция и за състав.

Гласуваха всичките 239 народни представители, които прекараха над 17 часа в Народното събрание. Само основният секретар на БЗНС-Народен съюз Анастасия Димитрова-Мозер отсъстваше, тъй като незабавно бе отпътувала за Съединени американски щати поради интервенция на брачна половинка си.

Скандалният проблем и двучасовото комплициране бяха провокирани от съпартиеца на Станишев, юристът и дълготраен зам.-председател на Народното събрание Любен Корнезов, който предложения определения министър председател да се закълне пред Народното събрание преди втория тур на тайния избор.

Станишев подписа клетвения лист и към 20,30 ч. стартира гласуването, при което депутатите трябваше да одобрят или да отхвърлят препоръчаните от министър-председателя конструкция и състав на държавното управление.

Но гласването беше прекратено половин час по-късно, тъй като най-авторитетни български адвокати - в Народното събрание и отвън него - влязоха в изострен спор. Повечето обявиха, че откакто се е заклел като министър председател, Станишев няма право да гласоподава за личното си предложение, тъй като откакто е положил клетва като министър-председател, той към този момент не е депутат.

Станишев няма право да взе участие в гласуването за състава и структурата на Министерски съвет, сподели тогава някогашният парламентарен арбитър Георги Марков.

" Конституцията е доста ясна, Министерският съвет поставя клетва пред Народното събрание. Не знам кой набута Станишев да постави клетва авансово, само че това е реалност. Той към този момент няма право да взе участие в гласуването - сподели Марков и добави: - Нали цяла България го видя по какъв начин поставя клетва като министър-председател. Там бяха президентът, дипломатическият корпус. "

" От момента на полагането на клетвата като министър председател Сергей Станишев към този момент не е депутат. Той изрично няма право да гласоподава ", изясни проблема известният правист и някогашен народен представител проф. Александър Джеров.

В същия дух се изрекоха някогашният ръководител на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, президентът (1996-2001) Петър Стоянов, министърът на вътрешните работи в оставка проф. Георги Петканов, Екатерина Михайлова и всички други адвокати отвън Българска социалистическа партия, които в този момент са депутати.

Специалистът по конституционно право и депутатът от Коалиция за България Георги Близнашки и сътрудниците му от Българска социалистическа партия обаче твърдяха, че Станишев може да взе участие в избора за състава и структурата на кабинета, " тъй като в действителност състав на държавното управление ще има, когато се избере кабинетът и самичък по себе си министър председателят е ръководител на Министерски съвет ".

Въпреки изказванието си, Близнашки назова обстановката " двусмислена ".

Проблемът на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи беше, че в случай че Станишев не гласоподава, би изчезнала преднината му от един глас - неговия, - с помощта на който той в действителност стана министър-председател.

За да се включи в разрешаването на комплицирания проблем, в Народното събрание незабавно дойде и целият юридически екип на президента Първанов.

След едночасово съвещание в 22,15 ч. комисията за образуване на тайния избор за държавно управление и Председателският съвет на Народното събрание взеха решение да бъде обещано право на Станишев " да гласоподава, в случай че изиска ".

Станишев гласоподава незабавно откакто беше възобновена процедурата по вота.

Ясно беше, че в случай че бъде определено държавно управление с един решителен глас, това гласоподаване ще бъде пратено в Конституционния съд.

Междувременно в кулорите стана известно, че при първия кръг на гласуването - за ръководител на Министерския съвет - трима депутати от коалиция " Атака " единствени от своята група не са посочили бюлетините, с които гласоподаваха. Това даде съображение да се допуска, че те са обезпечили на ръководителя на Българска социалистическа партия недостигащите му гласове.

Тримата от " Атака " декларирали пред парламентарни кореспонденти, че няма да поддържат оферти от него състав на държавното управление поради многото етнически турци в него.

След тези изказвания те бяха изолирани в продължение на три часа в кабинета на зам.-председателя на Народното събрание Петър Берон, с цел да не контактуват с кореспонденти.

Тримата от " Атака ", които провокираха съмнения с вота си, са запасни офицери: Йордан Величков - дълготраен началник на консулския отдел на Външно министерство по времето на режима на Живков, Христо Величков - началник на националната полиция при започване на 90-те, Станчо Тодоров - някогашен пълководец от противовъздушната защита (ПВО).

При второто гласоподаване двама от тези трима депутати отново не демонстрираха бюлетините си, а Йордан Величков посочил, че е дал своя вот " за " структурата и " срещу " състава на кабинета.

Късно вечерта пред публицистите в коридорите депутатът от " Атака " Павел Чернев, описа, че към 16 ч. получил SMS със следното наличие: " Става ли да оглавиш правната комисия, в случай че подкрепиш държавното управление? "

Чернев, който е юрист на Сидеров и " Атака ", заяви номера, от който е получил известието. Никой не подвига телефона с този номер...

 

След неуспеха на първия мандат последваха комплицирани юридически ходове и връчен втори мандат от президента на Национална движение „Симеон Втори". Опитите за формиране на съдружен кабинет както с Българска социалистическа партия, по този начин и с десните партии, обаче още веднъж приключват без триумф.

 

В средата на месец август 2005 година президентът връчва трети мандат. Избраната от него политическа мощ е Движение за права и свободи. Коалиционният проектокабинет, в който влизат представители на Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, бе утвърден от Народното събрание. За министър-председател е определен Сергей Станишев. Трите политически сили получават по един заместител министър-председател. Българска социалистическа партия има осем министерства, Национална движение „Симеон Втори" – пет, а Движение за права и свободи – три.

 

Така чак на 52-ия ден от парламентарните избори и след провалени два мандата в границите на 40-то Народно заседание, малко след 19 ч. във вторник ръководителят на Народното събрание Георги Пирински честити на депутатите, че България към този момент има правителство и ги предложения на чаша шампанско.

Политическата каста извърши дълга си, разяснява водачът на Движение за права и свободи Ахмед Доган, с чийто мандат бе формирано държавното управление.

 

Със 168 гласа “за ” против 67 “против ”, Станишев за повторно в границите на месец бе определен за министър ръководител. Този път обаче нямаше проблеми и с избора на конструкция и състав на кабинета, поради което се провали първия опит на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в края на юли да образуват държавно управление на малцинството, подкрепено от “национално виновни ” депутати.

При избора на Станишев, от всички 169 депутати на образуваната ден преди глассуването  управническа коалиция липсваше един глас от Национална движение „Симеон Втори". Лидерът на социалистите не бе подсилен за министър председател от някогашния към този момент външен министър Соломон Паси, който въобще не гласоподава.

Структурата и съставът на държавното управление бяха подкрепени от всички 169 народни представители на болшинството.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР