Чудовищната нова руска ракета Буревестник е била успешно изпитана в

...
Чудовищната нова руска ракета Буревестник е била успешно изпитана в
Коментари Харесай

Летящият Чернобил на Путин - тест, политическо послание или апокалипсис?

Чудовищната нова съветска ракета " Буревестник " е била сполучливо изпитана в Арктика, или най-малко по този начин настояват съветските държавни медии. Тя има нуклеарен мотор, обсегът ѝ е 25 000 километра, а и може да се задържи във въздуха в продължение на седмици. Заради някои съществени нейни механически дефекти обаче западните специалисти остават скептични към оръжието на Москва, написа немската медийна мрежа РНД.

Крие заплаха даже в тестовата си фаза

Натовските страни чакаха от седмици Владимир Путин да тества новия вид оръжие на остров Новая земля. Безпилотният летящ обект е първият в света, който се движи с нуклеарна сила. Смята се, че дребен реактор на борда може да обезпечава нужното гориво в течение на седмици.

Именно видът задвижване буди паника, отбелязва РНД - даже руснаците да решат да не изстрелват новата система с нуклеарна бойна глава, доста хора се опасяват от нуклеарна злополука с " Буревестник " поради реактора на борда му. Наблюдателите към този момент от пет години предизвестяват за вероятността от появяването на " летящ Чернобил ". Нито една предходна оръжейна система не е била толкоз рискова даже в тестовата си фаза, показва РНД.

Путин, естествено, не обръща внимание на сходни паники. Миналата седмица съветската държавна осведомителна организация ТАСС заяви, че " последният тест " на новата крилата ракета " Буревестник " е бил " сполучливо приключен ".

Тест или политическо обръщение?

Чрез шпионаж в продължение на години неведнъж са били следени съществени механически дефекти на новото съветско оръжие. Заради това не може да се чака бързото му разполагане, да вземем за пример в Украйна, предвижда РНД. Очевидно съветският президент сега желае да изпрати политически сигнал, показва създателят на публикацията Матиас Кох.

РНД написа, че съветските арктически райони подхождат чудесно за евентуалната проява на нуклеарни мускули. Остров Новая Земля, който е с размерите на Португалия, е съвсем ненаселен. Още по руско време съветските военни са провеждали там интервенции и неведнъж са тествали нуклеарни оръжия. Опитите са били подземни, подводни и в атмосферата. На 30-и октомври 1961 година Русия взриви на острова най-мощната атомна бомба в историята на света - " Цар Бомба ".

Оттогава Русия изцяло е отписала " нуклеарния остров ", разяснява РНД. За политическото управление в далечна Москва фактът, че радиацията на острова постоянно доближава рисково високи равнища, е без значение. Днес островът се употребява и за съхраняването на радиоактивни боклуци от атомни електроцентрали и подводници.

Между Джеймс Бонд и апокалипсиса

Предишният тест на " Буревестник " е от 2019-а година, когато крилатата ракета падна в морето след къс полет, напомня " Фокус ". Преди четири години при тестване на оръжието избухна детонация, при която починаха няколко души. Сред жертвите имаше и съветски инженери. Радиационните равнища в градовете в близост се покачиха тревожно.

Между 2017-а и 2019-а година Русия е осъществила 13 теста на крилатата ракета с нуклеарен мотор. Всичките обаче са несполучливи, а някои от тестванията завършват единствено след секунди, написа " Ню Йорк таймс ". При относително най-успешния тест за последните години съветската крилата ракета пада в морето единствено след две минути във въздуха. При различен опит нуклеарният реактор не съумя да се задейства и " Буревестник " се разруши единствено на няколко километра от полигона.

Но Путин не се отхвърли. Ако " Скайфол " (името, обещано на " Буревестник " от НАТО - б. ред.) в действителност сработи, салдото на силите в световния конфликт с Алианса би се трансформирал в интерес на Русия, написа Матиас Кох. Новата крилата ракета мъчно би могла да бъде спряна, даже от най-модерните системи за противовъздушна защита. Тя е в положение да се движи по изцяло непредсказуем метод и да доближава задачите си от доста ниска височина. ()

Заглавието на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР