Чудотворната икона на Света Богородица отново поведе стотици вярващи по

...
Чудотворната икона на Света Богородица отново поведе стотици вярващи по
Коментари Харесай

Шествие с чудотворната икона на Св. Богородица от Бачково

Чудотворната икона на Света Богородица още веднъж поведе стотици вярващи по 6-километровия път от Бачковския манастир до местността Клувията. По традиция шествието се организира на втория ден на Великден и събира хора от цяла България. Много от тях идват, с цел да намерят чудотворно излекуване против заболявания. Зад иконата вървяха и доста дами, които се надяват да се снабдят с рожба, тъй като Бачковската Богородица се слави с помощта си за бездетни.

Много миряни идват всяка година за шествието, с цел да се допрян до лика на Божията майка. Сред тях е и Венета Лалева, която още преди 23 години идва, доведена от вуйна си, с вярата чудотворната икона да ѝ помогне да зачене. Чудото се случва единствено няколко месеца по-късно. Жената споделя, че оттогава съвсем не пропуща празник, в който да не пристигна до манастира.

" Както на всяка такава лития се молим възкръсналият Христос да благослови целия свят, да го осени с мир, благополучие, с братолюбие и да направи Господ всички нас по-добри ", сподели Величкият свещеник Сионий, свещеник на Бачковския манастир.

По думите му, поради войната в Украйна тази година всички молебствия са за мир.

Оригиналът на Бачковската Богородица от близо 10 години се пази под ключ, а за шествието се вади нейно тъкмо копие, което е благословено и също има чудодейна мощ.

За да се случат молитвите най-важна е вярата, поучават постоянно монасите от манастира.

За Бачковската Богородица се знае, че се е появила в манастира при започване на ХІV в. Една от версиите е, че е била подарена от братята грузинци Игнатий и Атанасий. Но другата догадка, която има и повече последователи, е надалеч по-интересна.

Тя гласи, че иконата е " прелетяла " от един грузински манастир (заради проявено към нея пренебрежение) и кацнала в местността Клувията. Събитието било ознаменувано със сияйна светлина, която трансформирала нощта в ден.

Двама пастири – брат и сестра, три нощи наред съзерцавали негаснещите пламъци и отишли да видят какъв е този чудноват огън. Те съобщили в манастира и братята с лития пренесли иконата в църквата " Св. Богородица ". Поставили я на иконостаса. За обща изненада сутринта мястото й там се оказало празно. Иконата " избягала " отново в Клувията. Понесли я назад в манастира, само че идващите дни чудното " бягство " се повторило, а по-късно и потретило.

По някое време на един от монасите му се присънила св. Богородица и споделила, че ще остане в манастира, в случай че й отредят особено място – вдясно при входа на храма, с цел да вижда кой с какво сърце влиза в Божия дом. Дева Мария заръчала и всяка година на втория ден на Великден да я носят до остарялото й място. Така и създали: сложили я на престол вдясно от основния вход, където е и през днешния ден. А на втория ден на всеки Великден с лития я отнасят до Клувията, като се отслужва и молебен.

Според вярване, който носи иконата по време на шествието, молитвите му ще бъдат чути, а греховете му – опростени.

Източник: " Марица "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР