Чудите ли се защо ползвате подхранваща козметика за коса в

Чудите ли се защо ползвате подхранваща козметика за коса в ...

Грижа за косата - защо стилизиращите продукти не действат?


Чудите ли се защо ползвате подхранваща козметика за коса в продължение на дни, а накрая не виждате особена разлика?! А имали ли сте случаи в които ползвате какви ли не стилизанти, но кичурите ви са все така непокорни? Според някои стилисти, тези проблеми се получават поради ниската порьозност на косата.
Дължината, текстурата, дебелината и нивото на увреда на косата, влияят до голяма степен върху това как ще се грижите за нея. Но ако не познавате нейната порьозност, няма да можете да прецените как да подхраните скалпа, за да бъде тя по-здрава, гладка и хубава.
Какво представлява порьозността на косата?Терминът се използва за обозначаване на разстоянието между кутикулите на косъма. Подобно на кожата на тялото, тази на главата също разполага спори, които „дишат“ и задържат вода – едни повече, други по-малко. Трябва да знаете, че порьозността зависи както от състоянието на косата, така и от някои генетични фактори.„Порьозността се отнася до това колко е повдигната кутикулата и как това влияе върху задържането на влага“, казва Кара Крафтън пред Wellandgood. Тя посочва, че при коса с ниска порьозност, водата, маслата и продуктите, които всеки използва, по-трудно проникват в кутикулата на косата, за да ѝ доставят необходимото количество влага.„Продуктите обикновено остават на върха на косата, вместо да попиват навътре в нея“, казва още тя.Експертът посочва, че хората с ниска порьозност имат по-големи затруднения при ежеседмичното миене на косата. На тях им отнема повече време, за да я изсушат и същевременно трудно могат да постигнат баланс на влажността в скалпа.„Порьозността обикновено е генетично наследена, което означава, че като цяло е трудно да се промени, но някои определени неща имат ефект“, добавя Крафтън.Още за порьозността на косата и козметиката според нивото й,
Източник: Tialoto.bgПо публикацията работи:

Източник: dnes.bg