Чудите ли се дали глутенът не е виновен за подуването,

Чудите ли се дали глутенът не е виновен за подуването, ...

Кои са симптомите на повишена чувствителност към глутен?.


Чудите ли се дали глутенът не е виновен за подуването, газовете, диарията и целия този коремен дискомфорт, който усещате? Възможно е. Също така е възможно да не страдате от глутенова непоносимост, алергия, цьолиакия, а да имате повишена чувствителност към глутена. Тя е в основата на симптомите ви. Те са сходни с тези при гореспоменатите състояния, което може да затрудни диагностицирането на състоянието ви, затова винаги е най-добре да се консултирате с лекар.

Кои са симптомите на повишена чувствителност към глутен?

Подуване

Подуването на корема се причинява от усещане за насъбрали се газове в областта на стомаха и червата. То може да предизвика силен дискомфорт веднага щом хапнете нещо с глутен. Състоянието може да се обърка с непоносимост, защото този симптом се появява и там. Ето защо е необходима консултация със специалист, който да определи състоянието ви.

Проблеми с храносмилането

Проблемите с храносмилането могат да са най-различни – запек, диария, подуване, газове, дехидратация, умора. Трябва да се обърне специално внимание кога се появяват тези симптоми, за да се изолира причинителят им, тоест да се открие дали това е глутенът или друго хранително вещество.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
По публикацията работи: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg