Чудили ли сте се някога какво вижда пчеличката, докато прелита

...
Чудили ли сте се някога какво вижда пчеличката, докато прелита
Коментари Харесай

Нова технология позволява на хората да виждат през очите на животните

Чудили ли сте се в миналото какво вижда пчеличката, до момента в който прелита през полята с цветя? Скоро може и да разберете с помощта на новаторски нов програмен продукт, който ни разрешава да погледнем света през очите на животните.

До момента бе изключително мъчно да разберем по какъв начин животните възприемат средата към тях. Повечето имат разнообразни образни системи от хората. Поради тази причина не е ясно по какъв начин типовете виждат комплексната образна информация и цветовата палитра, които предизвикат държанието им. Ето за какво учени от университетите на Куинсланд и Ексетър създадоха Quantitative Color Pattern Analysis (QCPA) – програмен продукт, с помощта на който хората могат да обработват и пресъздават информацията за света на към по същия метод, по който и животните.

„ Първо, програмата отстранява информацията от цифровите фотоси, която не би била забележима за животното. Оставя само цветовете и детайлите, забележими от съответния ъгъл на видимост “, разяснява Дойлон Тросчианко пред IFLScience.


Поляна със зюмбюли през очите на пчела (вляво) и на човек (вдясно). Автор: Дойлон Тросчианко

„ След това изображението се разцепва на по-малък брой ясно различими цветове, а характерни математически модели пресмятат подредбата, комплексността и интензитета им. Най-важното в тази ситуация е, че всички тези стъпки се базират на знанията ни по отношение на рестриктивните мерки на цветното зрение на животните. Дори могат да включват ултравиолетово зрение. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР