Чудили ли сте се как най-добрите атлети в света са

...
Чудили ли сте се как най-добрите атлети в света са
Коментари Харесай

Трите типа тяло и как да постигнем добра форма

Чудили ли сте се по какъв начин най-хубавите спортисти в света са станали толкоз положителни? Как Юсейн Болт се движи през пистата със скоростта на светлината (почти)? Ами Майкъл Фелпс ? Той на половина делфин ли е? Или просто е имал страховит преподавател?

"Практиката води до съвършенство “ ли е единственото нещо, което въздейства върху това дали някой е добър в даден спорт? Можеш ли да се родиш добър? Това са въпроси, които доста хора си задават. Особено тези, които се интересуват от спорт.

През последните години има забележителен растеж в потреблението на ДНК проби измежду спортни тимове, треньори и спортисти. Това е спорна тематика, само че от научна позиция концепцията за достъп до генетична информация за прогнозиране на спортните качества е вълнуваща вероятност .

Всеки от нас има самостоятелна и неповторима конструкция на ДНК, която ни въздейства по доста разнообразни способи. Някои от нас са положителни в бягането, други не са в положение да преработят глутена, а трети получават необикновено тежък махмурлук даже от малко алкохол. Въпреки това единствено съществуването на вярната ДНК не оказва помощ безусловно, когато става въпрос за възстановяване на съответни качества. Разбирането на ДНК и по какъв начин тя въздейства разрешава на топ спортистите да се възползват от генетичните си предразположения и от своя страна да развиват физическите си качества.

А какво би трябвало да извършите, в случай че нямате финансови средства да тествате гените си?

Безплатен метод да оцените и подобрите атлетичните си умения е да адаптирате тренировките си, с цел да дават отговор на настоящата ви физическа форма - или соматотип .

Соматотипът е различен термин за „ вид тяло “ и съгласно формулата на Хийт-Картър има три ясно дефинирани соматотипа, наречени ектоморф, ендоморф и мезоморф . Въпреки че има три вида тяло, хората съвсем постоянно са композиция от трите . Освен това хората постоянно могат да упражняват телата си, което прави допустимо прекосяването от един вид към различен.

Кои са трите соматотипа?
Ектоморф: Този вид тяло е образец за човек с бърз метаболизъм, малко мазнини, само че и компликации при натрупването на мускули, заради което той постоянно има плоски гърди и лека мускулна формулировка. Ендоморф: Хората с този вид тяло са "по-закръглени ", елементарно натрупват мазнини и мускули, само че загубата на тези мазнини постоянно е по-трудна заради по-бавния им метаболизъм. Мезоморф: Мезоморфът се разпознава като мускулест вид тяло и е по-триъгълен от останалите. Те имат бърз метаболизъм, само че също по този начин имат доста дружелюбни мускулни кафези, които разрешават бърз и добре дефиниран мускулен напредък.
Всеки соматотип реагира по друг метод на една и съща физическа подготовка и диети. Ако желаете да станете сполучлив състезател, би трябвало да адаптирате тренировките си към вида ви тяло, в противоположен случай рискувате доста упорита работа без действителна изгода.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР