Чудеса стават в параклиса на Свети Илия в язмата на

...
Чудеса стават в параклиса на Свети Илия в язмата на
Коментари Харесай

Избор с лековита вода събира стотици богомолци край Пещерско

Чудеса стават в параклиса на Свети Илия в язмата на айтоското село, нужна е единствено религия
 

Стотици богомолци се събраха в язмата на айтоското село Пещерско, с цел да отпият от лековития извор в параклиса на Свети Илия и да се помолят на старозаветния оракул. Пред кореспондент на Флагман.БГ те споделят, че не пропущат година да посетят святото място в навечерието на 2 август, когато локалните хора, за разлика от православната черква, почитат светеца.

Параклисът с чудотворната вода ще е отворен и през днешния ден през целият ден, разкриха хората от селото. 

Илинден към този момент се празнува публично на 20 юли, само че минаването от Юлианския към Григорианския календар не може по никакъв метод да промени навиците на хората от Пещерско и от цялата Бургаска област, които по традиция се събират на 2 август в Пещерско, с цел да почетат предвестника на истинната религия в единия Бог.

Мюсюлмани от селото споделиха пред наш кореспондент, че за тях Илия Гърмоделеца, както народът назовава пророка, е също толкоз уважаван, колкото и от православните им събратя. Той ни сплотява, описват хора от селото, които имат вяра в чудесата, случвали се на празника. 

Тогава водата в извора на местността Язмата е най-лековита, споделят хора от селото. 

Храмът на пророка е ремонтиран с помощта и на православни, и на мюсюлмани. Хората не жалят средства и старания, с цел да запазят традицията и да измолят Бог за протекция. 

Те имат вяра, че монетата, залепена на иконата на Свети Илия, ще им донесе благополучие. Някои обаче споделят, че на млади години са хитрували, като са си носели восък и се опитвали да го стопят, с цел да залепят стотинка, само че все пак тя не се задържала дълго върху нея. 

Носят се и митове за това по какъв начин хора, които са се пробвали да ограбят параклиса на светеца, който в националните показа препуска по небето със златна каляска, от която изпраща огнени стрели, са били осъдени. Затова и към този момент никой не се пробва да краде от това свято място. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР