Чудеса се случват в България, колкото и да не ни

...
Чудеса се случват в България, колкото и да не ни
Коментари Харесай

Любомир Аламанов: Чудеса се случват в България, колкото и да не ни се вярва...

Чудеса се случват в България, колкото и да не ни се има вяра... Създаден е първият отворен изкуствен интелект на български език - BgGPT. Да, основан е на основата на GPT-технологията, която познавате от ChatGPT. Но е напълно създаден от Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology (INSAIT), подготвен е на български език и е ИИ от последно потомство. Това написа във " Facebook " пиар специалистът Любомир Аламанов. 

" Не знам дали разбирате какъв брой основно е основаването на наш ИИ. България става една от дребното страни, които имат лична система, подготвена на личния език, предопределена за потребление от всички. Буквално от всички може да се употребява. Както възпитаници и студенти, по този начин и компании, които да развиват приложения, по този начин и институции, които да вършат разбори, доклади и прогнози ", подчертава той. 

" Още нещо значимо. BgGPT ще е изцяло безвъзмезден. За всички. Никой няма да заплаща сметки, регистрации или каквото и да е. Това значи, че всеки може да употребява цялостния капацитет. Но и това значи, че всяка компания може да създава приложения, учредени на този генеративен ИИ. Да, всяка компания може да си го употребява, колкото си желае. И да напредне по-бързо от доста западни компании. И няма заплаха да се сложат цени на по-късен стадий.

Освен това, всяка институция може да си го смъкна на личните затворени сървъри. И да си натовари данните за проучване и търсене на трендове, без данните да напущат затворените сървъри. Досега, в случай че някоя институция искаше да употребява ChatGPT или друга платформа, трябваше да качи всички данни на сървърите на съответната компания, т.е. да изоставен България. А в този момент всичко си остава затворено в институциите ", написа още специалистът. 

И прибавя още някои елементи:

- платформата BgGPT ще е изцяло отворена за всички на 3-и март;

- до тогава ще може да се тества и опитва, преимущество ще се дава на институциите;

- може да кандидатствате за ранно потребление на: bggpt.ai;

- платформата е подготвена благодарение на над 3 милиарда словосъчетания;

- за доста текстове ще е по-добра от прословутия ChatGPT;

- това може би е най-хубавият модел на български език в света;

- платформата ще продължи да се образова.

" Пред очите ни се случва гражданска война. Както сега е значимо кои стопански системи са цифровизирани и кои не, напълно в близкото бъдеще ще е значимо кои стопански системи употребяват ИИ и кои не. Това ще е качественото равнище, което ще отличава страните една от друга. Има страхове, че доста хора ще изгубят работата си с навлизането на ИИ. Такива страхове има при всяка софтуерна гражданска война. Но на процедура се оказва, че всяко качествено ново равнище на развиване основава купища нови специалности, трансформира цялата стопанска система и основава потребността от голям човешки запас. Например хората постоянно ще останат главен фактор за верификация на ИИ. Наясно съм със заканите, които пораждат - дийпфейк, подозрения за авторство, неетични практики и така нататък Но ние сме единствено при започване на новата епоха, ще намерим метод да се оправим. Системи за инспекции, етични кодекси, персонификация на връзка и така нататък, всичко е допустимо ", добавя Аламанов. 

" Необятни са опциите, в действителност пред нас се случва история. И да, в България се случват чудеса. Респект за проф. Мартин Вечев и екипа му. Превръщат България в софтуерен водач. Само би трябвало да си повярваме ", приключва той поста си. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР