Чудатите и понякога страшни създания, обитаващи дъното на океана, могат

...
Чудатите и понякога страшни създания, обитаващи дъното на океана, могат
Коментари Харесай

Създание, което живее повече от 1000 години

Чудатите и от време на време страшни създания, обитаващи дъното на океана, могат да живеят доста по-дълго, от тези, които живеят на сушата.

Благодарение на изобилието от храна и неналичието на естествени врагове, някои дълбоководни създания могат да живеят по 300 години, че и повече.

Но какво ще кажете за творение, което може да живее повече от 1000 години?

Учени са разкрили великански тръбовиден червей, който живее в дълбините на океана и може да доближи възраст от 1000 години, оповестява уеб сайтът New Scientist.

"Е. laminata отмести границите на дългоденствие, които смятахме за вероятни ", изяснява Алана Дъркин от университета "Темпъл " във Филаделфия.



Тези тръбни червеи (Escarpia laminata), които доближат дължина от към метър и половина, наподобяват на пластмасови сламки с малко розово цветче в края — хрилете им. Те населяват дълбочини от 1000 до 3300 метра, струпани на групи от по 5 до 200 екземпляра. Разполагат наоколо до студени подводни извори, където се хранят от симбиоза, с тип бактерии, които се намират в обилие в процепите. Край тези извори постоянно кипи от живот, тъй като те обезпечават предпазено и богато на храна местообитание за морски звезди, скариди, раци, миди, охлюви и голямо многообразие от дребни типове червеи.

Въпреки че са известни от дълго време на науката, едвам в този момент учените са разкрили невероятното им дългоденствие. Тъй като те нямат непрекъснат корав скелет или тъкан с "пръстени ", които да могат да се броят, установяването на възрастта на гигантските дълбоководни червеи е мъчно.

Учените са употребявали модел на растежа от предходен проучвателен труд, отдаден на разнообразни типове червеи. С помощта на събраната информация за доста от роднините на E. laminata, учените сравнявали действителни данни от едногодишните си наблюдения върху дълбоководния тип, с данни от други червеи. По този метод те открили с какви темпове порастват създанията.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР