Чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е било изгорено

...
Чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е било изгорено
Коментари Харесай

Чучело на Ердоган бе изгорено пред парламента на Швеция

Чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е било изгорено пред Народното събрание на Швеция, която чака утвърждението на Анкара за присъединение към НАТО. Полицията в Стокхолм единствено е следила събитието, оповестява турският вестник „ Yeni Şafak “.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано съобщи, че се надява на прогрес по ратификацията на участието на Швеция от страна на Турция, откакто турският парламент възобнови съвещанията си тази есен.

" В Швеция, която се пробва да получи единодушието на Турция да се причисли към НАТО, офанзивите против националните и духовните полезности не стопират. Привърженици на терористичната организация ПКК (Кюрдска работническа партия, неразрешена в Турция) се събраха в столицата Стокхолм и изгориха пред постройката на шведския парламент плашило, за което се твърди, че прилича лицето на президента Ердоган. Вместо да предотврати провокацията, полицията, която се намираше наоколо, наблюдаваше събитието както нормално ", написа вестникът.

Съобщава се също, че поддръжници на ПКК са били видяни да носят афиш, който афишира, че са получили позволение от полицията да проведат проява против участието на Швеция в НАТО в центъра на Стокхолм на 30 септември.

" Антитурските манифестации в Швеция не са нещо ново. На 11 януари група поддръжници на терористичната организация ПКК се събраха пред историческото кметство на Стокхолм, закачиха кукла, наподобяваща президента Ердоган, за краката на дирек пред постройката и разгласиха видеоклип в обществените мрежи. Видеото, което беше публикувано в обществените медии от сметки, свързани с терористичната организация ПКК, показваше закани против Турция и президента Ердоган с турски надписи. В отговор шведският дипломат в Анкара Стафан Херстрьом беше извикан в Министерството на външните работи и охулен ", напомня вестникът.

Финландия и Швеция подадоха заявление за присъединение към алианса през май 2022 година на фона на събитията в Украйна. Финландия стана 31-ият член на НАТО на 4 април. Кандидатурата на Швеция към момента не е получила дефинитивно утвърждение от Унгария и Турция. Швеция, като член на Европейския съюз, се съгласи в диалози с Ердоган във Вилнюс преди срещата на върха на НАТО да помогне за стимулиране на процеса на присъединение на Турция към Европейски Съюз в подмяна на одобрение на кандидатурата. В същото време генералният секретар на НАТО акцентира, че по принцип въпросите за присъединението на Швеция към НАТО и присъединението на Турция към Европейски Съюз " не са свързани един с различен ". През август генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че е оптимист, че Швеция ще се причисли към алианса тази есен. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР