Чрез странична стена, с взлом тази нощ непознати лица са

...
Чрез странична стена, с взлом тази нощ непознати лица са
Коментари Харесай

Нова провокация. Неизвестни проникнали с взлом в българския културен център в Скопие

Чрез странична стена, с щурм тази нощ непознати лица са проникнали в пространствата на Българския културно-информационен център в Скопие. Нанесени са материални вреди, по първични оценки и след осъществени оперативно-следствени дейности от полицията, е открита неналичието на част от компютърната техника в центъра. По централната фасада на пространствата няма провали.

Изключително противен случай, чакаме полицията да си свърши работата и да бъде обяснен вандалският акт поради дейната културна политика, открития разговор, който Българския културно-информационен център води и която цели създаване на мостове, каза  шефът на Културно-информационния център на България в Република Северна Македония Антония Велева пред Българска телеграфна агенция.

" Независимо от мотивацията на причинителите, закононарушението е посягане против самата българска страна, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за разкриване на Културно-информационните центрове от 2003 година, двете страни са поели ангажимент да подсигуряват естественото действие на културно-информационните центрове в двете столици ", реагираха от Министерството на външните работи на България.

На среща през днешния ден в Министерство на външните работи, шефът на дирекция " Югоизточна Европа " Ваня Андреева е изразила пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна угриженост от обстоятелството, че това закононарушение се случва в изискванията на продължаваща антибългарска акция в Северна Македония , в това число серия от набези против организации на локалните българи, за което към момента няма дейно правосъдие и санкции, показват още от Министерство на външните работи.

Ваня Андреева е подчертала упованието на българската страна институциите на Северна Македония освен да открият причинителите на това закононарушение, само че също по този начин ясно да показват, че такива похищения против представителства на България са безусловно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата суровост на закона.

От изключително значение е да не бъде позволено опазване на чувството за безотговорност на причинителите на сходни прояви, за което има значение както ефикасното правосъдие, по този начин и създаваният от политиците публичен разказ, показват още от Министерство на външните работи.

Новото помещение на Българския културно-информационен център в Скопие беше публично намерено на 25 ноември 2022 година в наличието на министрите на културата на България и Република Северна Македония.

Центърът е основан през 2006 година вследствие на конвенция сред държавните управления на Република България и Република Македония от 18 април 2003 година

А какво ще стане с българския клуб в Битоля?

Междувременно през днешния ден изтича срокът, в който държавната Комисия за приложимост на имената в Северна Македония би трябвало да се произнесе по проблема с името на Българския културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля. Очаква се комисията да излезе с рекомендация към Министерството на правораздаването дали българският клуб в Битоля да бъде премахнат от Централния указател на сдруженията в страната. Ако такава рекомендация бъде отправена, окончателното решение ще бъде взето от Министерство на правораздаването, съобщи Българска национална телевизия.

Причина за разглеждане на името на клуба са промени в Закона за сдруженията в страната, които не разрешават използването на имена, свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, като измененията бяха признати с ретроактивно деяние. Така те засегнаха двата български клуба: в Охрид с името " Цар Борис Трети " и в Битоля с името " Иван Михайлов ".

До 16 февруари двата клуба имаха опция да заявят пререгистрация и да трансформират имената си.

От Сдружение " Цар Борис Трети " в Охрид са изпратили писмо до Централния указател с запитване по какъв начин името на клуба нарушава закона и какви стъпки би трябвало да предприеме. Председателят на клуба в Битоля Любчо Георгиевски разгласи, че ще търси правни способи за отбрана името и активността на клуб " Иван Михайлов ".

Отварянето на двата клуба провокира остра реакция измежду кръгове в обществото в Република Северна Македония, като против тях бяха импортирани два сигнала в Комисията по дискриминация - от крайнолявата проруска партия " Левица " и от юрист от Охрид. Повод за сигнала са имената на клубовете, както и уставът за активността им.

Българското Външно министерство към този момент съобщи, че измененията в Закона за сдруженията и фондациите и измененията в Закона за политически партии имат за цел дискриминация и ограничение правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което мотив е едностранна интерпретация на историческите обстоятелства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР