Чрез сравнително евтини технологии енергийната ефективност може да бъде подобрена.

...
Чрез сравнително евтини технологии енергийната ефективност може да бъде подобрена.
Коментари Харесай

Създаването на умен дом е достъпно за всички

Чрез относително евтини технологии енергийната успеваемост може да бъде усъвършенствана. Интелигентни камери разрешават да държим жилището под око в действително време. Възможно е разнообразни решения да бъдат обединени, тъй че домът да стане напълно хай-тек.
Какво си представяте, когато чуете за образован дом? Модерни хладилници, перални и други домашни уреди за стотици, даже хиляди левове? Не. Навлизането на технологиите в елементарните уреди е друга наклонност, която се назовава Internet of Things, само че с цел да имаме интелигентен дом, не е нужно да харчим такива големи запаси. Нека стартираме изначало.

Какво е интелигентен дом. Идеята за интелигентите жилища е просто това. Идея, а не конструкция или обект. Възникнала за пръв път в съзнанието на sci-fi писателите, през 1975 година със основаването на информационен протокол става допустима с регулирането на уреди от разстояние за пръв път, с което последователно през десетилетията концепцията от книгите и филмите стартира да се трансформира действителност. Умен дом с по-малко разноски В XXI век съвсем всеки има опция да ръководи уредите си посредством приложения на смарт телефона си. Трикът е, че не е нужно да си купувате нови уреди, а може просто да регулирате кое и по кое време се включва посредством друго устройство - смарт контакт. Тези уреди, които костват сред 50 и 100 лева, като се изключи че да вземем за пример могат да контролират температурата у дома, като ръководят вашия климатик, могат да дават и данни за потреблението на сила. Имайки поради възходящите цени, това може да се окаже много потребен инструмент за ръководство на бюджета. Данните, които умните контакти (или разклонители, тъй като има и такива) ни дават в действително време, могат да бъдат потребни за пресмятане на приблизителните ни месечни разноски за ток, преди да получим самата сметка.
Реклама
Съществуват и други способи за усъвършенстване на разноските със относително евтини средства. Такава алтернатива могат да бъдат и умните крушки и лампи, посредством които може да се ръководи по кое време и по какъв начин да се включва светлината у дома. Настройването на лампите да се включват автоматизирано заран с алармата може да бъде хитра концепция за по-лесно пробуждане. Идеята обаче е друга - по-рядко ще оставяме лампите включени ненужно, когато можем с един бутон от дивана да управляваме светлината в цялата ни къща. Смарт самоосигуряване Почти на всеки му се е случвало. Мимолетният миг на суматоха, когато на излизане от у дома ни връхлети мисълта: Забравих ли нещо включено? А дали заключих вратата? Да оставим настрани умните контакти, посредством които може да се подсигурим, че ютията или фурната не работи. Най-добрият вид, с цел да запазим успокоение, е просто да държим всичко под око. Постоянно и в действително време. Поставянето на видеонаблюдение у дома през 2022 година не е това, което беше.

На цени към 50 - 60 лева може да се сдобиете с камери с микрофон, за нощно виждане, със датчици за придвижване, които ви известяват посредством приложение на телефона ви, откъдето може да управлявате и камерите си, които се въртят на 360 градуса. Няма кабели с изключение на този за контакта, няма записващи устройства, всичко, което ви е нужно, е карта с памет, където може да се запаметяват последните няколко часа или дни, според от това какъв брой огромна е картата с памет (microSD).

Възможността да държите дома си под наблюдаване когато и да е е голяма привилегия спрямо предишното. Можем да следим домашните си любимци. При възникването на случай като късо съединяване, наводняване или пожар можем да реагираме по-рано, което от своя страна да помогне за спасяването на част от имуществото.

Същото важи и за обири. При неоторизиран достъп до парцела ни получаваме известие на телефона, като, даже да е в цялостна мрачевина, датчикът разпознава придвижване и включва мълния макар инфрачервеното осветяване за нощно виждане, с което множеството към този момент разполагат. Идеи за напреднали Идеите, разказани дотук, са относително елементарни. Купувате артикул, инсталирате го, сваляте приложението и го ползвате. Съществуват и благоприятни условия за обединяването им в едно цяло, с което жилището ни може да придобие напълно хай-тек чувство. С едно допиране на телефона си до чип до входната врата на влизане всеки ще може да включи климатика, светлините, да пусне фурната да загрява и какво ли още не. Подобно упражнение може да се направи и на излизане. Как е допустимо?
Реклама
Дори и да не сте чували за RFID, или радиочестотна идентификация, най-вероятно към този момент сте употребявали технологията: с цел да отключите врата на блока си, офиса, в градския превоз и така нататък Накратко, RFID, или радиочестотна идентификация, е технология за транспорт и култивиране на цифрова информация (данни), като според от това на какъв брой огромно разстояние се предава информацията има разнообразни типове. NFC, или near-field communication, е тъкмо подобен тип технология, която използваме в телефоните си за разплащания да вземем за пример.

NFC чипове се продават за стотинки, а опциите, които дават, зависят от творчеството ви. Размерите им са извънредно дребни - към 2.5 см, и могат да се скрият под повърхности, защото обсегът им е от 1 до 10 см, според от мощността на четеца (тоест телефона ви). Всеки чип може да дава отговор за друга команда. Докосвате телефона си до NFC чип на дивана си: светлините се понижават на 50%, включва се домашното кино и потегля Netflix на тв приемника. С различен NFC маркер може да споделяте паролата за Wi-Fi с гостите си. Идеите и комбинациите са безкрайни. Как се случва магията Процесът по персонализиране и автоматизиране на жилището е по-лесен, в сравнение с си мислите. Първата стъпка естествено е да се сдобиете с джаджите, които смятате, че имате потребност, както и с NFC чипове, които да поставите из дома си. Втората стъпка е, в случай че имате смарт телефон, да включите NFC скенера си и да сканирате чипа си. Тук следва " най-сложното ", според от това какъв телефон имате - Android или iOS, стъпките са разнообразни, само че концепцията е една и съща.

След като сте сканирали чипа, просто би трябвало да му зададете функционалност. Това може да стане най-лесно с приложението (If This, Then That), което е гратис и за двете платформи. Чрез IFTTT, откакто сканирате чипа, може да му зададете задача, като да вземем за пример при всяко сканиране да потегля обичаният ви плейлист за тренировки или да поръчва обичаната ви пица, като се свързва непосредствено с приложението на доставчика. Това е. Да обобщим Хората към този момент живеем в софтуерна епоха. Използваме телефоните си непрекъснато, като се допитваме до изкуствен интелект за съвсем всеки въпрос от всекидневието. Въпреки развиването технологиите към момента не са навлезли с цялостна мощ у дома. Повечето " интелигентни " уреди, които се употребяват най-масово, са (все още) смарт телефоните, преносимите компютри и в някои случаи таблети и тв приемници. За да изпитаме удобството на най-модерните технологии обаче, не е нужно да имаме хиляди левове в банката, а просто стотинки, предпочитание, креативност, а и може би малко знания по британски език.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР