Чрез символични знаци Българската православна църква е изразила отношението си

...
Чрез символични знаци Българската православна църква е изразила отношението си
Коментари Харесай

Гърми ли нов скандал след посещението на папата? Как католиците разтълкуваха отношението към Светия отец

Чрез алегорични знаци Българската православна черква е изразила отношението си към папа Франциск по време на неговата аудиенция в България. Това заключва в собствен обемен материал „ Католическата новинарска организация “, елементи от телевизионната католическа мрежа „ Вечно слово “, основана в Айръмдейл, Алабама, Съединени американски щати. Агенцията обръща внимание на отношението, с което БПЦ е посрещнала папата и подчертава на символиката, която се крие под повърхността на протокола.

Според католическата медия българският патриарх Неофит напълно неслучайно е избрал подаръка за папата, а точно световна картина. Платното е предпочетено вместо икона, каквато се подарява на религиозни лица. По този метод патриархът е изразил отношение към папата като към светско лице и държател на страната Ватикан, а не като към религиозенводач. Съдържанието на картината – храм-паметника „ Св. Александър Невски “, ситуиран в центъра на огромно платно символизира слагане на православието в центъра на религиозния мир. Липсата на православен представител на молитвата за мир в София е различен алегоричен акт на непризнаване на папата като религиозно лице и отвод от съслужение с него, отбелязва изданието.

От медията преглеждат визитата на Франциск в самия храм-паметник. Там на него бе отредено да седне върху стоп, подложен върху кръговиден килим с изображение на двуглав орел. В православието признакът се употребява за указване на епископски ранг, Орелът самичък по себе си символизира „ пастира “, който посредством Божиите очи бди отвисоко над паството си. Православната черква преглежда папата като свещеник на Рим, с нищо не надминаващ източните епископи и слагането му на този килим издава това, изяснява организацията.

Папа Франциск също извърши жестове със алегорично значение, означават от католическата медия. Според изданието по време на литургията на 5 май в София той е поставил омофора, подарен му от премиера Бойко Борисов, част от епископското облекло, особено за източното православие и католическите епископи от източния свят. Омофорът е бил подложен от Франциск без той да отстрани обичайния за себе си палиум, който прилича омофора, само че е много по-малък. Така Фрабциск е отправил обръщение за единство сред католицизма и православието. Въпреки православния том, разликите сред двете църкви остават непреодолими. И въпреки всичко, визитата на папата е помогнало най-малко отчасти да се преодолее бариерата от съмнение. Самият Франциск е останал удовлетворен с разговора си със Св. синод, приключва материала си организацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР