Чрез предложените от министъра на електронното управление промени в Закона

...
Чрез предложените от министъра на електронното управление промени в Закона
Коментари Харесай

Улеснява се достъпът до набори от данни на публичните институции през портала за отворени данни

Чрез препоръчаните от министъра на електронното ръководство промени в Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) се основава опция за улеснение на достъпа до набори от данни посредством единната точка за достъп до отворени данни – порталът за отворени данни.

Това са част от измененията в ЗДОИ, които произтичат от признатата през 2019 година обновената правна рамка на повторното потребление на информация от публичния бранш и отворените данни – Директива (ЕС) 2019/1024 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година по отношение на отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш (ОВ L 172, 26.6.2019г., с. 56) (Директивата за отворени данни).

С директивата се цели по-лесен достъп до данни, съхранявани и предоставяни от организациите от публичния бранш, във формати, които са налични, елементарно откриваеми и могат наново да се употребяват посредством електронни средства. По тази причина с плана на акт се планува обществените институции да обезпечават на практика механизми за улеснение на съхраняването на документите, предоставени за наново потребление, в това число и посредством даване на информация по отношение на правата за наново потребление и наличните помощ и насоки. Предвидено е гратис да е и повторното потребление на динамичните данни, научноизследователските данни и наборите от данни с висока стойност.

Нов текст в ЗДОИ показва два метода на даване, при опция, на желаната от заявителя информация по електронен път – посредством издание на Портала за отворени данни и посредством квалифицирана услуга за електронна предложена поща, в това число и Системата за несъмнено електронно връчване. На Портала за отворени данни, организациите от публичния бранш би трябвало да обезпечат свободен обществен достъп до е-документи, информация и данни в машинночетим отворен формат, при разработка, надграждане или внедряване на осведомителни системи.

С предложенията се подчертава и на достъпа до социална информация през Платформата за достъп до социална информация поддържана от Министерския съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР