Чрез нея служителите на МВР ще получават информация за всички

...
Чрез нея служителите на МВР ще получават информация за всички
Коментари Харесай

Няма да се ходи в КАТ при покупка на кола

Чрез нея чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще получават информация за всички покупко-продажби с транспортни средства на територията на страната в действително време.

Въвеждането на осведомителния портал „ Единство “, за съгласуваност сред Министерство на вътрешните работи и нотариусите става след измененията в Закона за придвижване по пътищата, които влязоха в действие в края на предходната година, съобщи Българска национална телевизия.

Предложението за новата система е на Нотариалната камара. Тя ще се употребява единствено при покупко-продажби с към този момент регистрирани пътни транспортни средства у нас.

"Множество информации осъществени за секунда по електронен път. Това е новаторското на процедура ", сподели Димитър Танев, ръководител на Нотариалната камара.

Улеснението за жителите е, че регистрацията на автомобила ще става директно след сключване на контракта и те няма да губят време, като отидат в звената на Пътна полиция .

Това може да стане, единствено в случай че адресните регистрации на страните по договорката са в еднакъв район, не се постанова промяна на регистрационния номер, има подписана застраховка „ Гражданска отговорност “ и автомобилът е минал механически обзор.

"В действително време собствеността е трансферирана и фактическия състав на регистрацията е осъществен. Той отива в КАТ единствено да си получи свидетелството за регистрация ", сподели Димитър Танев.

Предвижда се и опция при нотариуса да се декларира електронно печатане на Свидетелство за регистрация на МПС, а новия притежател да си го получи по пощата.

Новата услуга ще може да бъде осъществявана само от нотариус, който има дипломиран електронен автограф. Нотариусите ще могат да ревизират данни в регистрите единствено по отношение на съответна договорка на лицата, които са се явили пред него. Вече тестваните данни ще се подават към системата "Единство ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР