Чрез хороскопа, възпитателят ще може да схване конкретно каква е

...
Чрез хороскопа, възпитателят ще може да схване конкретно каква е
Коментари Харесай

Астрологията и възпитанието ♥ Георги ТОМАЛЕВСКИ

„ Чрез хороскопа, възпитателят ще може да схване съответно каква е мисълта на природата за даден субект и ще поведе неговото образование не по мъртвите пътища на измислени правила и правила, а по живите линии, които сама природата е начертала с веща ръка. “

Георги Томалевски (1897 ~ 1988)

Астрологията и възпитанието

И най-обикновеният земеделец знае, че другояче се сеят и отглеждат картофите да речем, другояче боба, другояче житото, напълно иначе лозата или овощните дръвчета. Може да има нещо общо в култивирането на плодните дървета за образец, само че всеки тип си има нещо характерно, нещо изключително, което би трябвало да му се даде при развъждането. Ако това е така за другите аграрни култури, какъв брой повече е по този начин за децата.

И децата са едно – „ ябълка “, друго – „ круша “, трето – „ фасул “, четвърто – „ жито “. Има – приказвам общо – и „ магарешки бодили “, па и „ отровни билки “. Има деца „ пролетни “, други „ летни “, трети – „ есенни “, четвърти – „ зимни “. Все еднообразно ли ще ги третира опитният земеделец-възпитател?

Защото в действителност работата на възпитателя може донейде да се съпостави с тая на земеделеца – единствено че той има да отглежда по-фини и по-сложни култури. Та който има да борави с деца, добре би трябвало да схваща тяхното естество – освен теоретично, освен от становище на актуалната вербална педагогика и повърхностна логика на психиката, а обективно, съответно.

Днес доста се приказва за душата на детето, за такива или онакива възпитателни способи, написа се доста, още повече се приказва (надали има по-големи словохотливци от педагозите!), само че резултати има доста малко. Не е неналичието на интерес у тия люде, нито дефицит на предпочитание да работят – а неналичието на несъмнено и обективно познание.

Та въпроса се свежда към това – има ли справедлив аршин за познаване характера, заложбите, склонностите на детето и неговите благоприятни условия. Нещо, което не окръжаващите приказват за него по техни – повърхностни и непълни наблюдения – а което Живата Природа приказва? Нещо, което Природата да е написала със сигурни, движимости знаци?

Има. Преди всичко – формата на индивида. Строежът на неговата глава, лице, тяло, око, ръка – обект на ред психични науки с съответна база на проучване: Физиогномия, Френология, Хирология, Иридология (ирисодиагностика). И след това един по-отвлечен, космографски уред – хороскопа, тоест карта на небето, снета в мига на раждането на даден субект, карта, чиито ключове за разчитане и разгадаване ни дава Астрологията.

Хороскопът – външно видяно – е единствено един графичен облик: един кръг, представящ еклиптиката, която е разграничена по прочут астрологичен способ на 12 дома и по която са нанесени геоцентричните еклиптични положения на планетите. Но за астролога-психолог той е един жив свят, един комплекс от живите сили на природата, които постоянно творят и претворяват, разрушават и основават формите, в които се излива Живота.

Представете си, че един възпитател има пред очи хороскопите на ония, които възпитава. Не че това е задоволително – той би трябвало отново да бъде „ тъничък психолог “, да има богат нравствен опит и дълбока вътрешен глас. Обаче хороскопът – колкото и ясно да приказва – ще остане мъртви знаци. Но този справедлив облик, що природата му дава, това писмо, което тя написа, ще послужи като сигурна опора на неговите наблюдения и проучвания, на неговото психично просветление.

Малцина у нас познават техническия език на Астрологията и по тази причина аз не бих могъл да дам един взор за метода, по който един възпитател, осведомен с астрологичната техника, може да работи при педагогичната си процедура. Но да речем, че имате подръка хороскопа на едно дете, респективно възпитаник, изчислен с вероятната акуратност (знае се точната дата, час (до минути), място на раждането). По него астрологът незабавно ще разбере с какво дете имате работа. Ще разбере какво е по характер, какъв му е натюрелът (в Хутеровски смисъл на думата – това е механически термин), какви му са дарбите и качествата, какви слабостите и недъзите, от що се нуждае – от лека ли, деликатна обхода, в която възприятието взема превес, или от твърда, само че рационална ръка; елементарно ли възприема и учи: кое по-лесно и по какъв начин – все практични въпроси, които дефинират към този момент и способ, и отнасяне.

Много още неща ни разкрива хороскопът – освен характерологичната страна на прочут субект. Но за възпитателя, бил той родител или преподавател – това е задоволително за неговата по-специална задача. По тоя метод възпитателят ще може да схване съответно каква е мисълта на природата за даден субект и ще поведе неговото образование не по мъртвите, отъпкани пътища на измислени правила, правила, способи, схеми, а по живите линии, които сама природата е начертала с веща ръка. Така задачата на възпитателя ще добие донейде всемирен смисъл.

Колко е значимо за всеки родител, който живо се интересува за живота и развиването на своето дете, да знае какво е вложено в това малко създание, защо е родено и какво може да стане от него. Да се знаят всички позитивни качества, качества, способности и гении. Също да се знаят и негативните страни на неговата разрастваща се природа.

Колко е значимо всеки родител да знае, кои органи от тялото на детето ще бъдат слаби и подложени на разтърсвания, заболявания и нещастни случаи, с цел да може авансово да се вземат ограничения и посредством рационални способи да се внесе усъвършенстване.

Има родители, които са подготвени да положат огромни старания, да дадат доста жертви, с цел да видят своите деца здрави, умни, способни и щастливи. Колко средства са използвани от учени, психолози и педагози с апарати, уреди, проби, с цел да могат чрез тях да дефинират дарбите, качествата, интелектуалните качества на детето, само че всичко това не е в положение да попълни огромната празнота, която съществува в тая област. Липсват още доста данни от науката за човешкото създание, за ония комплицирани мотори и механизми, скрити в него, за ония невидими сили и въздействия, на които е подхвърлен човек през своя земен живот.

Има една просвета, която може да хвърли велика светлина, може да даде чудна ориентация, да насочи развиването на човешкото създание по най-хубавите естествени пътища, с минимум противодействие. Тази просвета разкрива, пред рационалния и мислещия, нов свят от благоприятни условия. Посочва способи по какъв начин да се развият скритите сили на душата, тялото и му дава правила за същински живот. Най-хармоничният живот в единодушие със законите на природата!

Тази просвета е Астрологията – една от най-възвишените науки на древността! За да се ориентира Астролога за живота, здравето и развиването на едно дете, сформира се хороскоп. Хороскопът е карта на небето сега на раждането. Това е фигура, която образно демонстрира ситуацията на планетите в знаците на зодиака и ситуацията им по отношение на Земята. Всичко това посредством калкулации се извлича от астрологически таблици, които всяка година се приготовляват от огромни учени в Гринуичката обсерватория.

Хороскопът е огледало на целия живот. Това е отлично управление за живота. Той е разграничен на 12 области и от особеното състояние на планетите и звездите в другите области на хороскопа, дружно с другите аспекти, които планетите подписват между тях. Астрологът дава сведения върху:

I. Темперамента, характера, склонностите, предразположенията, здравето и продължителността на живота.

II. Финансовото състояние, пари, благосъстояние, беднотия.

ІІІ. Умствени занимания, писане, четене, връзки, братя, сестри,

съседи, пътувания.

ІV. Семейни положения, татко или майка, недвижими

имущества, къщи, Земя, парцели и края на живота.

V. Сърдечни прекарвания, любовни въздействия, удоволствия,

спекулации, предприятия, деца.

VІ. Служене работа, заболявания прислуга.

VІІ. Обществена работа, открити врагове, сватба, брак,

съдружници – изложение на брачна половинка или брачната половинка, процеси.

VІІІ. Смъртта, кои от органите ще пострадат.

IX. Далечни странствуване, – по-висши занимавания,

философия, метафизика, изкуство, вяра.

X. Професия, предопределение, работа, публично състояние, популярност,

добро име, подигане или проваляне.

ХІ. Приятели, настойници, осъществени очаквания.

ХІІ. Скрити врагове, тествания, заболявания, затвори, заточения.

Какви други благоприятни условия се съдържат в един хороскоп? Чрез калкулации може да се открият годините на известни удобни и неподходящи въздействия, на нещастни или щастливи събития. Чрез съпоставяне хороскопите на две лица може да се дефинира дали те могат да живеят един взаимен, благополучен живот, или в тях липсват детайлите и данните за съразмерен подобен, или с други думи, дали са основани от самата природа да бъдат един за различен или да водят война. Хороскопите дефинират в какво могат да се схващат, какви допирни точки имат и в какво ще се отблъскват. Също посредством калкулации може да се намерят годините и месеците, когато те ще дойдат в спорове, злоба или съгласие, естетика и обич.

Чрез хороскопа може да се даде най-подходящия самостоятелен способ за образование.

* М. Иванов – астролог-педагог, София

Из: „ Астрономия за народа “, Георги Томалевски, Сдружение „ Слънчогледи “, Бургас, 2015
Снимка: Георги Томалевски (1897 - 1988), beinsaduno.bg

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР