Чрез банките и лизинговите си дружества групата ще разпредели общо

...
Чрез банките и лизинговите си дружества групата ще разпредели общо
Коментари Харесай

"Уникредит" ще финансира с 15 млн. евро иновативни компании

Чрез банките и лизинговите си сдружения групата ще разпредели общо 340 млн. евро за новаторски предприятия в осем страни

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Дъжд от пари за бизнеса

Иновации за 1 милиарда евро могат да бъдат финансирани в България
10 мар 2017
ЕИФ и Unicredit подписаха гаранционно съглашение за 160 млн. евро

Предвиденият запас за България е 15 млн. лева и ще е за заеми за дребни и междинни компании
19 яну 2017
Сибанк отпуска 20 млн. евро на новаторски предприятия

Заемите ще са с по-ниски лихви и облекчени условия за поръчителство посредством гаранции от ЕИФ
3 окт 2016 Иновативните дребни и междинни предприятия в България ще могат да получат нови 15 млн. евро при преференциални условия за развиване на свои планове. Средствата ще се дават от Уникредит Булбанк и " Уникредит лизинг " по силата на гаранционно съглашение за общо 340 млн. евро, което Европейският капиталов фонд (ЕИФ) и групата Unicredit подписаха за общо осем страни. Сумата е в допълнение към отпуснатите преди две години 160 млн. евро по линия на самодейността InnovFin. Целта е възстановяване на достъпа до финансиране на новаторски дребни и междинни предприятия и на дребни сдружения със междинна пазарна капитализация с личен състав до 499 души.

Облекчени условия

Новото съглашение ще разреши на Unicredit да предложи финансиране при облекчени условия за новаторски компании в Босна и Хецеговина, България, Хърватия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия. Според основния изпълнителен шеф на ЕИФ Пиер Луиджи Гилиберт с нарастването на гаранционното съглашение повече от 500 новаторски дребни и междинни предприятия в осемте страни ще се възползват от новите благоприятни условия за финансиране.

Освен посредством банките на групата това към този момент ще става и посредством лизинговите й сдружения. Ще се отпускат както оборотни, по този начин и капиталови заеми, като една компания може да получи сред 25 хиляди евро и 7.5 млн. евро. Благодарение на европейските гаранции средствата ще се дават при облекчени условия за поръчителство и по-ниски лихви, само че съответният им размер ще зависи от рисковия профил на претендента, размера и периода на заема и така нататък Кредитите от Уникредит Булбанк ще се отпускат за период от 12 до 120 месеца, а финансирането от лизинговото сдружение ще е до 60 месеца.

Допустими претенденти

За заеми по линията могат да аплайват предприятия, които създават новаторски артикули, процеси или услуги или се занимават с научноизследователска и развойна активност. Те би трябвало да имат потвърден новаторски потенциал, което се дефинира по карта с критерии, която включва получени или декларирани патенти и потребни модели, получено финансиране по европейски стратегии за нововъведения, вложения в новаторски действия и други

Инициативата

" InnovFin – Европейски Съюз финансиране на нововъведения " е взаимна самодейност на Европейската комисия и ЕИФ, подкрепена със средства от бюджета на рамковата стратегия на Европейски Съюз за нововъведения " Хоризонт 2020 ". По новото съглашение гаранциите за предприятията в Босна и Херцеговина и Сърбия се дават от ЕИФ, а тези в останалите страни, в това число и България, се поддържат от запаси, идващи от Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), който е в основата на проекта " Юнкер ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР