Човешките сълзи можели да носят поток от полезна информация, съобщават

...
Човешките сълзи можели да носят поток от полезна информация, съобщават
Коментари Харесай

Нова технология открива заболявания чрез човешките сълзи

Човешките сълзи можели да носят поток от потребна информация, оповестяват учени в ACS Nano. Само с няколко капки сълзи нова технология можела да разпознае очно заболяване и даже да забележи признаци на диабет.

„ Искахме да демонстрираме капацитета на потреблението на сълзи за разкриване на заболявания “, споделя Фей Лиу, биомедицински инженер в Медицинския университет Уенжоу в Китай. И прибавя: " Възможно е капчиците сълзи да отворят прозорец за учените да надникнат в цялото тяло и един ден даже да разрешат на хората бързо да тестват сълзите си вкъщи. ".

Подобно на слюнката и урината, сълзите съдържали дребни " торбички ", цялостни с клетъчни известия. Ако учените съумеят да прихванат тези микроскопични " торбички ", те биха могли да дадат информация за това какво се случва вътре в тялото на човек.

Учените прибавят, че събирането на задоволително от тези торбички, наречени екзозоми, е мъчно. За разлика от течността от други елементи на тялото, от очите изтича доста малко течност.

Екипът на Лиу измислили новия метод за хващане на торбичките от дребни размери сълзи. Първо, откривателите събрали сълзи от участниците в проучването. След това добавили разтвора, съдържащ сълзите, към устройство с две нанопорести мембрани, вибрирали мембраните и отделили разтвора. В рамките на минути техниката разрешавала на дребните молекули да " избягат ", оставяйки торбичките с клетъчните известия за разбор.

Резултатите впечатлили учените. Различни типове заболяване, като сухота на окото, оставяли свои лични молекулярни отпечатъци в сълзите на хората. Нещо повече, учените споделят, че сълзите биха могли евентуално да оказват помощ на лекарите да следят по какъв начин диабетът прогресира при пациенти, заболели от него.

Също по този начин учените желали да изследват сълзите, с цел да видят дали могат да добият и доказателства за други болести, като меланхолия или прочувствен стрес, споделя и съавторът на проучването - Люк Лий, който е биоинженер в Харвардското здравно учебно заведение. „ Това е единствено началото “, споделя той. „ Сълзите показват нещо, което не сме проучили в действителност. “

Превод: Glasnews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР