Човешката цивилизация има изключително ниски шансове“ да оцелее през следващите

...
Човешката цивилизация има изключително ниски шансове“ да оцелее през следващите
Коментари Харесай

Физици: Крахът на човешкото общество е 90-процентов

Човешката цивилизация има „ извънредно ниски шансове “ да оцелее през идващите няколко десетилетия. Двама физици предвиждат, че тя ще се изправи пред пагубен провал.

Изследователите от Чили и Англия са употребявали модели, с цел да ревизират доколко консумирането на запаси (в частност обезлесяването) визира способността на човешкото общество по света да се поддържа. Те пресмятат, че възможностите идващите 20-40 години да преминат без пагубен колапс, са 10%.

„ От статистическа позиция вероятността цивилизацията ни да оцелее е под 10 % при най-оптимистичния сюжет “, пишат създателите на проучването.

„ Изчисленията демонстрират, че в случай че запазим сегашните темпове на повишаване на популацията и потреблението на запаси, по-специално горските запаси, ни остават няколко десетилетия до необратимия провал на нашата цивилизация “, се споделя в публикацията.

„ Трудно е да си представим, при отсъствието на извънредно мощни групови старания, че ще настъпят огромни промени за този къс интервал от време във връзка с тези периметри “, споделят още физиците.

Всичко това е на доктрина, несъмнено. Авторите на проучването са математически физици, които употребяват модели, с цел да схванат по-добре сложни системи, вариращи от комплицирани биологични процеси до обществени системи.

Този извънредно научен метод има и своите ограничавания. Както и самите създатели акцентират, проучването им позволява, че избрани параметри (като растежа на популацията и степента на обезлесяване) ще останат константни. А това сигурно не е обезпечено. Освен изследването приема горите като източник на всички запаси, което опростява нещата извънредно доста.

Въпреки това двамата физици рисуват една в действителност притеснителна картина за методите, по които гневното обезлесяване и колапса на популацията заплашва човешкото общество като цяло.

Какво можем да създадем?

Нужна е фундаментална промяна. Според физиците една от главните аргументи за този провал е фактът, че потреблението на ресурсите на Земята не се приема съществено, защото то се управлява от стопанската система. Нашата цивилизация дава преимущество на ползите на обособените хора, страни или територии, без да я е грижа за световната екосистема. Ето защо за да спрат злополуката, хората би трябвало да преразгледат настоящия модел на обществото и да одобряват подобен, който слага ползите на екосистемата над самостоятелните ползи.

Изследването е оповестено в Scientific Reports.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР