Човешката душа е като айсберг: видима е съвсем малка част

...
Човешката душа е като айсберг: видима е съвсем малка част
Коментари Харесай

10 психологически трика в наша всекидневна помощ

Човешката душа е като айсберг: забележима е напълно дребна част от нея. Големите секрети на нашата душа са скрити надълбоко. За да разкрие човек светлите и тъмните страни на  съществото си, от време на време е необходим цялостен един живот. Има обстановки, в които се изненадваме от самите себе си – тъкмо когато си мислим, че се познаваме в действителност добре.

Но даже в случай че душевният ни живот е комплициран и енигматичен, има избрани сходства, които споделяме всички. Всеки може да следи тези закони и механизми у себе си и да ги удостовери. Следните психотрикове са всичко друго, само че не и „ кухненска логика на психиката “, тъй като са  тествани във всекидневието:

1. Край на хъркането

Хъркащите половинки в леглото могат да ви съсипят съня и да ви изкарат отвън нерви. Когато сътрудникът ви хърка толкоз мощно, като че ли се кани да засмуче възглавницата, може да помогне следният психически трик: потропайте няколко пъти по нощното шкафче или таблата на леглото. Това внушава на спящия мозък, че някой чука на вратата. Така заспалият не се разсънва, само че най-малко за малко хъркането престава.

2. Добър слушател

Да умееш да слушаш не значи единствено да мълчиш и да кимаш учтиво. Когато някой ви споделя нещо, би трябвало да го изслушате, вместо незабавно да насочите диалога към себе си. Например може да му зададете някой спомагателен въпрос – по този начин ще демонстрирате интерес и ще спечелите благосклонности. Разбира се, някои хора приказват като картечници и не всеки път имате самообладание да се концентрирате върху монолозите им. Но в случай че желаете да създадете у подобен бръщолевец чувството, че го слушате в унес, без фактически да възприемате думите му, използвайте следния психически трик: фокусирайте погледа си върху една точка сред веждите му. Така ще създадете у събеседника си илюзията, че го гледате право в очитe, и умерено може да се отдадете на личните си мисли.

3. Чувството за виновност е водоразтворимо

„ Измивам си ръцете “, споделя човек, когато желае да покаже, че съвестта му е чиста. Но в този израз има повече смисъл, в сравнение с допускаме. Така да вземем за пример психолозите са разкрили връзка сред телесната и душевната хигиена. Участниците в един опит били помолени да опишат някаква обстановка от предишното си, в която са се държали или безукорно, или неоправдателно от морална позиция. След това им предложили или заплащане, или опция да си измият ръцете. От тези, които си спомняли срамна преживелица, множеството избрали измиването. Изследователите позволяват, че тази психична връзка сред телесната непорочност и чистата съвест може да е от набожен темперамент.

4. Подражаването е симпатично

„ Само маймуните подражават “ – децата постоянно чуват това, когато имитират други хора. А освен това всички, било млади или остарели, са майстори на имитациите. Всъщност ние непрекъснато копираме държанието на другите, въпреки и в множеството случаи неумишлено. Това се отнася до поведенчески модели като прозяване, почесване или бъркане в носа и по-изискани жестове като усмивки или намигване. Феноменът се назовава „ резултат на хамелеона “ и вероятно извършва значима обществена функционалност: по този метод се опитваме да покажем съпричастност и да се приобщим към средата.

5. Успокояващо дишане

Един от аспектите на „ резултата на хамелеона “ се оказва доста потребен: когато някой покрай вас получи паническа офанзива, можете да му помогнете, като вдишвате и издишвате надълбоко и отмерено. След малко пострадалият ще стартира неумишлено да нагажда дишането си към вашето и последователно ще се успокои. Впрочем, синхронизира се освен дишането на хората. Учените са открили, че при влюбени двойки се уеднаквяват даже ударите на сърцето.

6. Мириши, с цел да ти пристигна акълът

Учениците и студентите най-добре познават казуса: зубрят до побъркване за класна работа или изпит, а щом се опитат да си напомнят материала, мозъкът им стачкува. За да се оправят с блокажа, би трябвало да се доверят на носа си в дословния смисъл. Така да вземем за пример до момента в който учите и даже по време на изпита сложете до себе си кърпичка, напоена с ободряваща есенция (лимон или мента). Миризмата освен ще увеличи концентрацията ви, само че ще ви помогне да си спомните по-успешно наученото. Доказано е, че когато свързваме дадена информация с несъмнено благоухание, по-лесно я извикваме в паметта си.   

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР