Човешката дейност оказва неблагоприятно въздействие върху популациите на много животни.

...
Човешката дейност оказва неблагоприятно въздействие върху популациите на много животни.
Коментари Харесай

Близостта с хората допринася за оцеляването на слоновете и тигрите

Човешката активност оказва неподходящо влияние върху популациите на доста животни. За няколко типа обаче, измежду които слоновете и тигрите, близостта с хората е от значително значение за оцеляването им, макар всеобщата наклонност към изгубване на мегафауната, написа сп. " Сайънс адвансис ", базирайки се на резултатите от австралийско проучване.

Авторите му от университета на Куинсланд са анализирали историческото разпространяване на 14 от най-големите типове животни в Азия, след което са сравнили данните с информация за актуалните им популации в 10 гори на континента.

Оказва се, че броят на някои представители на мегафауната, като малайските мечки, суматранските носорози, ягуарите и тапирите е намалял поради близостта с хората. При четири типа - тигри, слонове, диви свине и димни леопарди, обаче се следи увеличение на популациите в региони с човешка инфраструктура, написа Българска телеграфна агенция. Учените изясняват тази противоположна наклонност с ограниченията за опазването на природата и суровата битка с бракониерството в националните паркове, които са по-близо до обитаемоте места и по-често са посещавани от туристи. В тези региони също по този начин се поставят старания за възобновяване на местообитанията на животните.

Резултатите от актуалното проучване демонстрират, че при подобаващи условия някои огромни животни могат да живеят наоколо до индивида, макар изказванията на природозащитниците, че хората и мегафауната са несъвместими. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР