Човешка грешка е водещата версия за адската катастрофа с туристическия

...
Човешка грешка е водещата версия за адската катастрофа с туристическия
Коментари Харесай

Разследването: Човешка грешка е водеща версия за катастрофа на АМ "Струма"

Човешка неточност е водещата версия за адската злополука с туристическия рейс на автомагистрала “Струма” в нощта против вторник.

В третия ден от националния печал в Северна Македония българската прокуратура разкри елементи по следствието.

В автобуса са открити 44 тела, а не както се твърдеше - 45. Един човек липсва и е допустимо да е измежду оживелите.

На мястото на случая са открити неприятна пътна маркировка, сигнализация и организация на придвижването.

Властите и на двете страни отхвърлиха информациите за контрабандни туби с гориво. Скопие обаче уволни митничарите, които са пуснали рейса да излезе от страната без документи.

Водещата версия към този момент е човешка неточност. Едва ли е заспиване, защото рейсът е спрял за отмора 20 минути преди случая. Има и спирачен път. Двама от оживелите, които са били будни сега на удара, описват за внезапно завиване надясно.

„ Водачът е реагирал преди удара с мантинелата и от показанията на очевидците отклонил се вдясно, неизвестно за какво, дали е илюзия от пътната обстановка… Тази мантинела, която се явява еластична бариера от външната на завоя, явява се препядствие, в което се нанизва абтобуса “, изясни Мариан Маринов от Националната следствена работа.

Автобусът попада сред двете платна и избухва в пламъци, а хората остават в капан. Най-вероятна причина за пожара е ударът в мантинелата и зародилите искри, допускат проверяващите. Открити са три туби, те обаче са били съвсем празни с остатъчна нафта и нямат връзка с избухналия пожар, безапелационни са проверяващите.

Следствието работи и по хипотезата за неприятни пътна маркировка, сигнализация и организация на придвижването. „ Всъщност безапелационното ни мнение все още, както и на авто-експертите е, че все още организацията на придвижването на посочения сектор е зле проведено “, разяснява Борислав Сарафов от Националната следствена работа.

Главният прокурор е разпоредил инспекция на автомагистралите и на първокласните пътища на територията на цялата страна, заяви представителят му Сийка Милева. По време на срещата ѝ с оживелите, един от тях е разказал, че 8, а не 7 души са съумели да излязат от горящия рейс.

„ Остава огромната мистерия къде е осмото лице. Работим по тази версия, не желая да вкарваме комплициране измежду вас. Може да се касае и за недобър спомен от очевидеца. Пред следователя, в наличието на преводач, очевидецът изрично съобщи, че са се избавили 8 лица “, разяснява Милева.

Разследващите ще изискат лист с имената на завърналите се в Северна Македония три рейса.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР