Човекоподобните маймуни притежават ключовата способност да възприемат света от чужда

...
Човекоподобните маймуни притежават ключовата способност да възприемат света от чужда
Коментари Харесай

Човекоподобните маймуни мислят като хората

Човекоподобните маймуни имат основната дарба да възприемат света от непозната позиция – характерност, считана до момента за присъща само на хората, оповестяват Асошиейтед прес и Ройтерс, базирайки се на обява в сп. „ Сайънс “.

Международно изследване на откриватели от Япония, Германия, Съединени американски щати и Англия демонстрира, че човекоподобните маймуни – шимпанзета, бонобо, орангутани, имат въпросното умеене и даже са наясно по кое време непознатата позиция е неправилна.

Разбирането, че другите имат друго мнение или позиция се назовава доктрина на разсъдъка или модел на човешката душeвност, и при индивида се развива на 4 или 5-годишна възраст.

Авторите на актуалното изследване са подложили на тест характерна част от теорията – разбирането, че непознатите убеждения могат да бъдат неправилни, и маймуните са го издържали. В предходни опити човекоподобни маймуни са показали други познавателни качества за непозната вероятност. Настоящото изследване обаче е първото, което разкрива умеенето им да схващат сложността на неправилните убеждения.

В опита учените са наблюдавали очните придвижвания на човекоподобни маймуни, до момента в който те са следили 40-секундни клипчета, показващи по какъв начин облечен в костюм на Кинг Конг човек се пробва да заблуди различен. Човекът вижда по какъв начин Кинг Конг крие камък в кутия или по какъв начин се скрива в купа сено в друга версия на теста. „ Зад гърба “ на индивида Кинг Конг сменя мястото на камъка или излиза от купата сено. В този миг индивидът не знае, че камъкът или Кинг Конг са сменили местоположението си.

Наблюдаващите клипчетата човекоподобни маймуни обаче са наясно. Когато индивидът се връща, приматите насочват погледи в посоката, в която той за последно е видял камъка или Кинг Конг, и в която чакат да потърси обектите. Въпреки че знаят, че местата им са изменени, маймуните схващат неправилното разбиране на индивида, че обектите към момента се намират там, където ги е видял за последно.

Експериментът свидетелства, че и човекоподобните маймуни имат тази основна дарба – да възприемат непознати убеждения, считана до момента за присъща само на хората.

„ Човекоподобните маймуни са необикновено интелигентни, което не е изненадващо, имайки поради, че са най-близките сродници на индивида. Много хора обаче подценяват познавателните качества на животните като цяло “, пишат откривателите в сп. „ Сайънс “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР