Човек в Аляска почина, след като се разболя от рядък

...
Човек в Аляска почина, след като се разболя от рядък
Коментари Харесай

Рядък вирус взе жертва в Аляска, какви са симптомите

Ч овек в Аляска умря, откакто се разболя от необичаен вирус, прочут като Аляскапокс . Заболяването порази възрастен мъж с отслабена имунна система, който живеел на полуостров Кенай в Южна централна Аляска. 

Според бюлетин на Министерството на здравеопазването на Аляска, той първо е потърсил здравна помощ в средата на септември 2023 година, откакто е забелязал дребна алена издутина върху кожата, сходна на пъпка, върху дясната си ръка. През идващите 6 седмици той посетил незабавното поделение няколко пъти за клинична оценка на лезията и му били предписани голям брой антибиотици, само че положението му се влошило.  

След като траял да изпитва отмалялост и засилена болежка в рамото, той бил приет в болница в Анкъридж на 17 ноември. Докато се опитвал да диагностицира мистериозното заболяване, тампон от лезията бил възложен на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC), който открил, че е инфектиран с вируса на Аляскапокс (AKPV). 

Пациентът с отслабен имунитет умрял от затруднения от инфекцията в края на януари 2024 г. 

Някои улики може да демонстрират по какъв начин мъжът се е заразил с вируса. Мъжът живеел самичък в гориста околност и не е имал близки контакти с хора, болни от сходни лезии.  

Изследванията на CDC демонстрират, че Аляскапокс участва в минимум четири разнообразни типа дребни бозайници, които живеят в щата, в това число земеровки и червеногърби полевки.  

Преди гибелта си той съобщил, че се грижи за бездомна котка в резиденцията си, която постоянно ловувала дребни бозайници. Той също по този начин споделил, че котката постоянно го е драскала. Той имал една необикновена драскотина покрай дясното му рамо единствено месец преди да се появи обривът му. 

What Is Alaskapox? First Death From Mysterious Virus Reported In Alaska
— IFLScience (@IFLScience)
Какво е Аляскапокс

Аляскапокс е вирус, документиран за първи път през 2015 година при жена, живееща покрай Феърбанкс в Аляска, Съединени американски щати. Той е част от рода ортопоксвирус, който включва няколко типа бактерии, които могат да причинят други болести при хората като едра шарка, кравешка шарка, конска шарка, камилска шарка и маймунска шарка. 

Преди този финален съдбовен случай шест инфекции с AKPV са били докладвани в секцията по епидемиология на Аляска към декември 2023 година Всички тези инфекции са зародили при поданици на региона на Феърбанкс, който е на доста разстояние от полуостров Кенай. 

За благополучие всички инфектирани са съумели да се излекуват изцяло. Симптомите на тяхното самоограничаващо се заболяване включват локализиран кожен обрив и подути лимфни възли. 

क्या है अलास्कापॉक्स?
— Drishti IAS (@drishtiias)
Симптоми на Аляскапокс

Типичните признаци на болестта включват:
кожна лезияподути лимфни възлиболки в ставите и мускулите
 Хората с инфекцията постоянно бъркат кожната лезия с захапване от буболечка. 

 Могат ли хората с Аляскапокс да заразят други хора? 

Понастоящем няма доказателства, че вирусът може да се популяризира от човек на човек. Той се среща най-вече при дребни бозайници. Докато здравните управляващи не са изцяло сигурни по какъв начин вирусът се популяризира от животни към хора, явно е, че доста хора с инфекцията имат контакт с дребни бозайници.  

O que se sabe sobre Alaskapox, vírus que já matou nos EUA
— Revista Fórum (@revistaforum)
Какво би трябвало да извършите, в случай че мислите, че имате Аляскапокс

Ако подозирате, че може да имате зараза, би трябвало да внимавате да покриете лезията и да избягвате да я докосвате. Хората също би трябвало да потърсят здравна помощ допустимо най-бързо.  

Тази публикация е единствено с осведомителна и няма за цел да предлага медицински препоръки. Винаги търсете съвет от квалифицирани здравни експерти по въпроси, които може да имате по отношение на медицински положения. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР