Човек може да си извади сертификат, и ако е преболедувал,

...
Човек може да си извади сертификат, и ако е преболедувал,
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: В момента не сме във вълна, а в цунами

Човек може да си извади документ, и в случай че е преболедувал, и в случай че има антитела, за какво да е наложителна имунизацията – има няколко други възможности. Един български град си отпътува за година и половина. Всяко министерство би трябвало да вземе решение за зелените документи за своите чиновници. Това сподели за Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Всеки, който си направи бустерна доза, ще е предпазен, отбраната му се подвига 50 пъти. Имунитетът спада с времето. Никой не очакваше Омикрон да е толкоз инфектиран. В кратковременен проект не е оптимистичен, само че до края на идната година, вирусът потегли по естествен постепенен път да стане част от нашия микробиом. Той ще свикне с нас и ние с него. Мотивацията за имунизация против COVID-19 за свободното пътешестване е доста значимо. Но най-важното е да се предпазим от боледуване. Ние ще имаме съществени проблеми, в случай че не повишим равнищата на имунизация “, добави още доцент Кунчев.

„ Противоречиви са данните, които получаваме. Всеки ден стартира с обзор на обстановката във Англия, Нидерландия и други страни. На среща преди дни специалисти описаха обстановката по този начин – „ В момента не сме във вълна, сега сме в цунами”. Нарастването в Западна Европа е извънредно внезапно, броят на засегнатите от вируса е доста огромен, само че тежестта не е толкоз огромна. Колкото сме по-подготвени, толкоз по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме”, сподели доцент Кунчев.

„ Вирусът търси метод да заобиколи имунитета ни, евентуално ще се появяват нови варианти. Това е война. Ние имаме няколко съществени оръжия – стерилизация, ограничения, най-много имунизацията, а вирусът ще вади нови разновидности. Ако нещата протекат като при Англия, допустимо е лечебните заведения още веднъж да се препълнят”, разяснява доцент Ангел Кунчев.

На въпрос има ли смисъл 5-годишното дете да бъде имунизирано, доцент Кунчев предлага това да бъде направено, с цел да му бъде обезпечена цялостна сигурност: „ Човек може да го кара по-леко, само че това не значи, че не е преносител на вируса. Ваксинираният пази най-много близките, само че на първо място той има имунитет за самия себе си. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР