Човек, живял близо трийсет години в доброволна изолация в Бразилска

...
Човек, живял близо трийсет години в доброволна изолация в Бразилска
Коментари Харесай

Почина и последният представител на изчезнало местно племе в Бразилия

Човек, живял близо трийсет години в доброволна изолираност в Бразилска Амазония - хипотетично последният представител на изчезнало локално племе, е открит мъртъв . Това оповестиха управляващите, съобщи Франс прес.

Известен като " индианеца танару ", мъжът бе открит без признаци на живот на 23 август в барака в региона Танару , земя на локален етнос, заяви през уикенда бразилската държавна организация по въпросите на коренните нации FUNAI.

Той бил прочут и с прякора " Indio do buraco " - " Индианеца от дупката " - поради навика си да копае дълбоки дупки в колибите, където живее.

Според Неправителствени организации " Сървайвъл " племенната зона Танару на границата с Боливия е парченце джунгла, заобиколено от обширни скотовъдни ферми. Разположена е в един от най-опасните райони на Бразилия - основно поради незаконния рандеман на потребни изкопаеми и изсичането на горите.

Властите не показват възрастта на умрелия, нито повода за гибелта му, само че настояват, че на мястото не е имало " никакви признаци на принуждение или битка ".

" Всичко демонстрира, че гибелта е провокирана от естествени аргументи " , съобщи в официално съобщение държавната организация. Тя посочи, че няма и признаци за наличието на други хора на мястото.

Властите допускат, че мъжът е прекарал 26 години самичък , скитайки из джунглата, откакто през 90-те последователно изчезнала без друго дребната му общественост, до момента в който дървосекачи и скотовъдци заграбвали близките земи. 

" Със смърта му завършва геноцидът над този радикален народ " , съобщи Файона Уотсън, теоретичен шеф в " Сървайвъл ", посетила региона Танару през 2004 година

Според оценки на FUNAI наличието на обособени групи радикално население без контакти с останалия свят е намерено на 114 места в Бразилия. Данните обаче варират съгласно другите отчети.

По данни от преброяването през 2010 година в 212-милионна Бразилия има над 800 000 души, които се дефинират като част от коренното население. Над половината живеят в Амазония и доста от тях са застрашени от огромната незаконна употреба на естествените запаси, от които се нуждаят, с цел да оцеляват.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР