Човек, ако е далеч от науката, вероятно вярва, че авторитетът

...
Човек, ако е далеч от науката, вероятно вярва, че авторитетът
Коментари Харесай

Диверсанти на власт: Руската наука под външно управление

Човек, в случай че е надалеч от науката, евентуално има вяра, че престижът на един академик се дефинира от неговия принос в съкровищницата на великите открития. Но не: „ цената “ на един академик зависи от цитирането на труда му от сътрудниците. Основно непознати. Всъщност това стимулира съветските учени да споделят всички свои разработки с представители на недружелюбни страни. Но в миг, когато целият „ цивилизован свят “ води война против Русия, това наподобява най-малкото двусмислено. Меко казано.

Говорим за показателя на Хирш (h-index) - по този начин да се каже, количественият индикатор за оценка на работата на учените. Той е въведен от американския физик от аржентински генезис Хорхе Хирш.

Всъщност Хирш не е отговорен за нищо: през 2005 година той предложи да се употребява наукометричният знак особено за физиците. В други области на науката, съгласно доста реномирани учени (включително самия Хирш), той може да не отразява действителния принос на притежателя на h-индекса в съкровищницата на актуалната научна мисъл.

" Учени " нелепости

Очевидно обаче за служителите от науката концепцията за единна количествена оценка на работата на учените изглеждаше доста примамлива и беше въведена на всички места. И в действителност, за какво да се задълбочаваме в същността на разработките? Просто е: който има по-висок h-индекс, е по-готин!

Едва ли си коства да се потопите в особеностите на изчисляването на показателя. Но си коства да се обърне внимание на един значим колорит: съгласно инструктивното писмо на Министерството на образованието и науката (на Русия, б.р.) „ цитирането на научни писания се пресмята благодарение на аналитичните сървъри на платформата WoS Core Collection, която взема поради следните бази данни от научни изявления: Разширен показател на цитиране на науката (SCI-EXPANDED); Индекс на цитиране на обществени науки (SSCI), Индекс на цитиране на изкуства и филантропични науки (A&HCI), Индекс на цитиране на нови източници (ESCI). резултати ".

Трябва ли да споделям от кое място идват упоменатите специалисти?

В писмото с указания има още доста забавни неща, само че да оставим това, както споделя народът, за лека закуска. Засега дано поговорим за страничния резултат от този способ за оценка на работата на учените.

Прокрустово легло на цифрометрията

Индексът на Хирш директно въздейства върху заплатите, безвъзмездната поддръжка и доста други „ благини “ в научния свят. Индикаторът, както си спомняме, зависи от цитирането и това трансформира целите на работата. А точно, учените прекалено обичат да „ пишат “ в ущърб на главните си задания.

Това е доста сходно на обстановката с Единния държавен изпит: никой не се интересува от дълбочината на вашите познания, значимо е да преминете теста. Може би по тази причина в последно време няма толкоз доста в действителност пробивни научни открития?

Зависимостта от h-индекса стимулира някои учени да употребяват разнообразни способи за машинация: от наказани, само че законни, до изцяло лъжливи. И по този начин, през 2016 година в научния свят на Русия избухна сериозен скандал - оказа се, че един " млад и обещаващ " кадър ловува, като подмамил да редактира публикации на аспиранти и да вмъква връзки към себе си в промишлен мащаб. Далаверата беше разкрита, статуквото беше възобновено. Но утайката, както се споделя, остана.

" Нашият разбор на обстановката сподели, че за жалост той не е неповторим, а има общоруско разпространяване. Причината е преди всичко в пагубната система за оценка на резултатите от научната активност, основана от висшите органи: съвсем цялостната замяна на инспекцията на качеството, пробивът и национално-стопанското значение на научните проучвания с дигитометрия ", сподели докторът на медицинските науки, професор Евгений Майевски за обстановката.

" Наукометричните оценки се одобряват за оценка на работата от министерства, фондове - разпределители и финансисти, експертни препоръки, до ВАК и конкурсни комисии ", изясни той и продължи:

" Тази замяна под знамето на обективността отвори вратите за незаслужено кариерно израстване освен за безскрупулни служащи - тя кара цялата научна общественост в прокрустовото легло на цифрометрията, подкопавайки способността за осъществяване на висококачествени, от време на време дълготрайни проучвания. "

Система със сериозна накърнимост

С началото на спецоперацията на територията на някогашната Украинска ССР съветските учени се сблъскаха с очевидна дискриминация: броят на отводите за изявления в задгранични научни списания се усили доста.

Причините най-често се показват по друг метод, само че тук обстановката е такава, че не се изисква пояснение. Освен това шефът на МОН Валери Фалков разкритикува наукометричния способ.

" Днес към този момент виждаме, че тази система има сериозна накърнимост към операции. Развихме цялостен квазипазар на научни публикации и научни списания, които като цяло нямат нищо общо с науката ", сподели министърът.

В същото време, след началото на СВО, кабинетът на вицепремиера Дмитрий Чернишенко заяви, че се възнамерява да се поправят условията към учените:

" Правителството възнамерява да анулира условието за изявления в задгранични научни списания, включени в системите за цитиране Web of Science и/или Scopus, при осъществяване на федерални планове и стратегии, както и държавни задачи за научни проучвания. "

Казано беше още, че на Министерството на образованието и науката е предоставено бързо да създаде и внедри лична система за оценка на успеваемостта от работата на учените. Данни за ориста на гореспоменатите поръчки в общественото пространство не бяха открити.

Глупост или изменничество?

" Как по този начин? - ще попита възмутеният четец. - Ние сме съвсем в борба с груповия Запад. Защо през цялото това време не беше създадена лична система за оценка на труда на учените? "

Защото такава е създадена, и то от от дълго време - през 2005 година Това е РИНЦ - Руският показател за научно цитиране. Това е впечатляваща база данни с научни изявления на съветски учени с опция за достъп до непознати бази данни.

Да, не е без дефекти - в частност, нееднократно е казано, че съдържа доста, меко казано, не изключително авторитетни изявления. Но това, разбирате ли, не може да се смята за неразгадаем проблем.

И в този момент - същото " мезе ", дадено при започване на публикацията. Във към този момент упоменатото инструктивно писмо на Министерството на образованието и науката по отношение на изчисляването на показателя на цитиране на теоретичен служащ „ на съветски в бяло “ е написано: „ масивът от данни на платформата РИНЦ сега не се употребява за пресмятане на знака открити с Указа “. РИНЦ си е РИНЦ, в случай че някой не схваща.

Нека да обобщим. Оказва се, че научните чиновници на САМИ отхвърлиха да употребяват локални принадлежности за оценка на работата на съветски учени, САМИ съобщи този въпрос на „ интернационалната научна общественост “.

Тоест науката в Русия е под външен надзор: непознатите служби пресмятат успеваемостта на нашите учени. Или обстановката може да се разбере по различен метод? Човек би желал да си напомни думите на един общественик от началото на 20 век: нелепост или изменничество?

Какво от това?

Ситуацията би трябвало да се промени. И колкото по-бързо, толкоз по-добре. Защото безалтернативното присъединяване на нашите учени в този интернационален панаир на суетата е изпълнено с цялостен куп отрицателни последствия. Вече беше казано за това, че науката постоянно се заменя с " писане " и машинация. Има и други също толкоз съществени опасности.

Първо, нашите авангардни хрумвания и разработки елементарно могат да бъдат " плагиатствани " в чужбина - нашите някогашни " сътрудници " не почитат авторството и интернационалното право.

Второ, откритите изявления улесняват доста техните специфични служби да вербуват наши учени. Трето, манипулирането на h-индекса в действителност прокарва нови хрумвания и перспективни разработки, поставяйки подправени цели на страната.

Този лист може да продължи дълго време и затова да спре. Трябва да преминем от думи към каузи. Ако, несъмнено, желаеме да запазим съветската просвета.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР