Човечеството е длъжно да съхрани спомена за Холокоста и винаги

...
Човечеството е длъжно да съхрани спомена за Холокоста и винаги
Коментари Харесай

Трюдо: Не бива да забравяме опасността от антисемитизма и равнодушието


Човечеството е длъжно да запази загатна за Холокоста и постоянно да се опълчва на расизма, омразата, антисемитизма и ксенофобията, съобщи в събота канадският министър-председател Джъстин Трюдо по случай Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

„ Днес ние оплакваме повече от 6-те милиона евреи, убити по време на Холокоста, както и другите многочислени жертви на зверствата на нацизма. Не бива в никакъв случай да забравяме способността на човечеството да упражнява предумишлено несгоди и опустошения и би трябвало да помним заплахата от антисемитизма и равнодушието", безапелационен бе Трюдо.

БГНЕС напомня, че Международният възпоменателен ден на Холокоста се отбелязва годишно на 27 януари от 2005 година насам. По решение на Организация на обединените нации датата съответствува с деня, в който Червената войска освобождава през 1945 година лагера за гибелта "Аушвиц-Биркенау" в Полша, където се счита, че са били убити повече от 1,1 милиона души, от които милион са единствено евреи. Според историци общият брой на жертвите на Холокоста надвишава 6 милиона души.

Смята се, че терминът "холокост", който значи "пълно изгаряне", "унищожаване посредством огън", стартира необятно да се свързва с нацистките убийства след публикуването на книгите на писателя Ели Визел, някогашен пандизчия на Аушвиц. Така той назовава в творбите си всеобщото избиване на евреите по време на нацизма. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР