Членството в Европейския съюз (ЕС) е най-добрият начин за Молдова

...
Членството в Европейския съюз (ЕС) е най-добрият начин за Молдова
Коментари Харесай

Молдова смята членството в ЕС за най-добрия начин да се защити от възможна агресия от Русия

Членството в Европейския съюз (ЕС) е най-хубавият метод за Молдова да се отбрани от допустима експанзия от страна на Русия. Това сподели президентът на страната Мая Санду пред организация Франс прес.

“Разбира се, нищо не може да се съпостави с това, което се случва в Украйна, само че ние виждаме рисковете и имаме вяра, че можем да спасим нашата народна власт единствено като част от Европейски Съюз ”, сподели Санду в изявление на 17 май по време на среща на върха на Съвета на Европа в Исландия.

“Вярваме, че Русия ще продължи да бъде огромен източник на неустойчивост в продължение на години и ние би трябвало да се защитим ”, добави тя.

Молдова стана претендент за участие в Европейски Съюз през юли предходната година дружно с Украйна. Това се случи няколко месеца след началото на съветската военна инвазия в Украйна. Управляващите в Молдова са предупреждавали за риска Русия да разшири войната си против Украйна и да нападне и други страни в района.

Около 1000 съветски военни са ситуирани в молдовския сепаратиски район Приднестровие . Те са там от 1992 година, когато сред силите на Кишинев и сепаратистите се води война. След началото на войната в Украйна, администрацията на сеперисткия район против военна, административна и информационна инфраструктура. Молдова тогава сподели, че офанзивите са опит за ескалация на напрежението, а Украйна ги дефинира като провокация и упрекна съветските специфични служби.

Оттогава увеличение на военната помощ за Кишинев, а на страна кандидатка за участие в Европейския съюз.

Прозападно натроената Мая Санду ръководи Молдова от 2020 година, откакто победи на изборите за президент подкрепяния от Москва Игор Додон.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР